Business-update: Stifter af dansk juicegigant bløder millioner i to selskaber

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Stifteren af Joe & The Juice, Kaspar Basse, har lidt et betydeligt milliontab i sine to holdingselskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-update, som samler de vigtigste erhvervshistorier lige nu.

På nyhedsrundturen i erhvervslivet kommer vi forbi tab hos stifteren af den danske juice- og kaffekæde Joe & The Juice og hele vejen videre til de amerikanske storbanker, der øger deres udbyttebetalinger betydeligt til investorer.

Men først begynder vi med historien om et muligt læk af forretningshemmeligheder.

Alm. Brand vil undersøge muligt læk af fortrolige oplysninger

Forsikringskoncernen Alm. Brand har igangsat en undersøgelse om et muligt læk af fortrolige oplysninger. Det skriver FinansWatch.

Det sker, efter at Jyllands-Postens klummeskribent Niels Lillelund søndag beskrev i avisen, hvordan han ombord på Molslinjen havde overhørt en medarbejder i Alm. Brand fortælle højlydt om koncernens forestående køb af forsikringsselskabet Codan.

Planerne om købet var på det tidspunkt endnu ikke blevet meldt ud til offentligheden. Med humor og maleriske beskrivelser beretter Niels Lillelund i Jyllands-Posten om, hvordan han ikke kunne undgå at overhøre hemmeligheden på færgeoverfarten, og hvorfor det er et problem, da det kan påvirke aktiekurserne.

Til FinansWatch udtaler Alm. Brands presseafdeling nu:

»Vi ser med største alvor på håndteringen af fortrolige oplysninger. Vi har derfor igangsat en undersøgelse i forbindelse med de oplysninger, der fremgår af Jyllands-Posten søndag den 27. juni.«

Siden offentliggørelsen af opkøbet er Alm. Brands aktie faldet med mere end 21 procent. Læs historien hos FinansWatch her.

Stifter af juiceimperium lider store tab i to selskaber

Stifteren af det danske juiceimperium Joe & The Juice har lidt store tab i to af sine selskaber.

Det viser regnskaberne for juice-stifteren Kaspar Basses to holdingselskaber KAB og KAB II. Her fremgår det, at den samlede egenkapital i de to selskaber faldt fra 910 millioner kroner i 2019 til 570 millioner kroner i 2020. Det skriver Finans.

Indhugget i egenkapitalen skyldes især store røde tal på bundlinjen i begge holdingselskaber. Sidste år var underskuddene efter skat på henholdsvis 70,3 millioner og 224,8 millioner kroner.

Kaspar Basse stiftede Joe & The Juice i København i 2002, og siden er juicekæden blevet til en international koncern med 300 barer rundt om i verden. Basse har ad to omgange solgt ud af sine aktier over årene og har i dag en mindre ejerandel.

Gennem sine holdingselskaber ejer han et sted mellem tre og ni procent af Joe & The Juices moderselskab ifølge erhvervsdatabasen BiQ. Selskabet er desuden ejet af en række kapitalfonde og nogle af Egyptens rigeste mænd.

De amerikanske storbanker forsøger at overgå hinanden i kampen om investorer

En række amerikanske storbanker forøger udbytter til investorer betydeligt. Det sker efter, at den amerikanske centralbank, Federal Reserves, har lempet begrænsningerne på bankernes udbyttebetalinger. Begrænsningerne blev pålagt i forbindelse med coronapandemiens indtog.

Det er amerikanske banker som Morgan Stanley, Goldman Sachs og JPMorgan, som forsøger at overgå hinanden i kampen om at tiltrække investorer. Det skriver Financial Times.

Morgan Stanley øger udbyttebetalinger mest ved at fordoble sit kvartalsvise udbytte til 70 cent pr. aktie. De andre storbanker har ligeledes annonceret højere udbetalinger til aktionærerne.

I alt annoncerede 13 banker ændringer til sine investorer i mandags, og det betyder, at aktionærerne samlet set vil modtage yderligere to milliarder dollar i udbyttebetalinger i tredje kvartal.

Her er tre skarpe bud på historier eller kommentarer fra Berlingske Business:

1. Nets kræver skyhøje lånegebyrer fra pressede virksomheder
Betalingsgiganten Nets med topchef Bo Nilsson i spidsen tilbyder nu en tjeneste med hurtige lån til små virksomheder. Men det falder ikke i god jord hos alle, og kritikken lyder, at det presser virksomheder, som i forvejen har været klemt under coronakrisen.

Læs historien her.

2. Dansk tomatproducent fandt på en smart løsning. Men så kom balladen fra Sydeuropa
For Danmarks største tomatproducent, Alfred Pedersen & Søn, satte en strid med økologer i EU og Spanien stopper for en løsning, der skulle imødekomme slagsiderne ved den økologiske produktion. Flere eksperter kalder det et eksempel på, at de økologiske principper i sidste ende kan være et benspænd for en bæredygtig udvikling.

Læs historien her.

3. Skat ville høvle toppen af gældsbjerget og kom med en advarsel
Betal frivilligt din gæld til det offentlige, eller få besøg af pantefogeden. Cirka sådan lød det, da Skat i 2020 henvendte sig til flere end tusind formuende storskyldnere. Nu kan resultatet af aktionen gøres op – og holdes op imod gældsbjerget på 135 milliarder kroner.

Læs historien her.