Business Update søndag: Hemmelig aftale koster boligejere dyrt

Kommunen har ændret beregningsmodellen for den såkaldte hjemfaldspligt fra den ene dag til den anden. Det betyder at boligejere skal betale langt mere, for at frikøbe deres ejendom ved videresalg. Jill Gødeke Søltoft skal nu betale 1, 875 mio. kr. i stedet for 613.000 kr. til kommunen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Godmorgen

Det er påskedag og tid til at se tilbage på højdepunkterne fra en uge, der på trods af påsken bød på flere væsentlige business-nyheder.

Vi lægger ud med lørdagsforsiden af Berlingske og historien om, at der nu næsten er 180.000 udlændinge på det danske arbejdsmarked.

Faktisk har udlændingene på det danske arbejdsmarked gjort sig uundværlige, idet de langt overstiger antallet af ledige, vi har herhjemme.

»Det hører med i ligningen, at når arbejdsgiverne tager den udenlandske arbejdskraft, kan det være for at spare penge. Der er ikke nødvendigvis tale om social dumping, men selv om de er ansat på overenskomst, kan der godt være konkurrence på lønnen. Hvis arbejdsgiverne kan få en udlænding til 120 kr. i timen, hvor de skal betale 135 kr. for en dansker, betyder det noget i det lange løb,« siger Søren Kaj Andersen, der er centerleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier i FOA.

Ugen bød også på historien om, at detaljerede, personlige oplysninger om danske gymnasieelever ligger offentligt tilgængelige på nettet.

Det drejer sig om navngivne elevers skemaer og skemaændringer, holdlister med navngivne kammerater og studie­rapporter, der er frit tilgængelige på administrations- og kommunikationsplatformen Lectio.

Berlingske har uden problemer kunnet ­finde oplysninger om unge medlemmer af kongehuset og landets rigeste familier, børn af ­kendte topchefer i landets største virksomheder og politikere, børn af kendte skuespillere, musikere og mediefolk.

I starten af ugen var der en række boligejere i København, der fik sig en ubehagelig overraskelse op til påsken. Mandag kunne Berlingske Business nemlig fortælle, at Københavns Kommune i al fortrolighed har ændret beregningsmodellen for den såkaldte hjemfaldspligt for at kunne hente et større provenu. Og det rammer en række boligejere hårdt. Læs mere her.

Med ønsket om en fortsat god påske

Andreas Lønstrup

Journalist og jourhavende, Business.dk