Business Update Søndag: Faldende bilpriser, Mærsk køber af Mærsk og ølboss blev smidt på porten

Godmorgen

Det er søndag, og det er blevet tid til at sætte tempoet en anelse ned og se tilbage på en begivenhedsrig uge i erhvervslivet.

Vi begynder med et lettelsens suk fra den danske bilbranche og potentielle bilkøbere. Langt om længe efter flere uges tilløb kom der i denne uge en aftale på plads om de nye bilafgifter. De nye bilafgifter betyder fra oktober både plusser og minusser for bilejere afhængigt af deres situation. Generelt falder nyprisen på de fleste biler, og det trækker brugtpriserne med. Der var dog ikke mange ord om elbilerne, der ellers brøler af sted i resten af verden.

I Tyskland forsøger de ellers så dieselglade, tyske bilbosser at overgå hinanden med meldinger om at blive verdens førende producent af elbiler. Dieselskandalen og et boomende kinesisk marked for elbiler har sendt rystelser gennem den magtfulde tyske bilindustri.

Om ikke rystelser, så et lille gisp lød, da det kom frem at Bryggeriet Royal Unibrew havde valgt at fyre dets direktør Jesper Bo Jørgensen efter mindre end et halvt år på posten. Hans ledelsesstil var ikke forenelig med vores kultur, forklarede bestyrelsesformand Kåre Schultz, der samtidig selv fratræder i forbindelse med sit nye job i Israel. Noget tyder på, at der dog har været en del uro på ledelsesgangen.

Mærsk-familien bag A.P. Møller-Mærsk købte i løbet af ugen tankrederiet Maersk Tankers ud af den store danske virksomhed for ca. 7,3 mia. kr. Tankrederiet Maersk Tankers har en særlig plads i Mærsk-familiens bevidsthed, fortalte Robert Uggla, der understregede, at det afgørende har været, at familien er den rette ejer af selskabet.

Og så står Danmark nu i spidsen for et af de mest omfattende modtræk mod, at præsident Donald Trump har meldt USA ud af Paris-aftalerne. For at fortsætte samarbejdet mod klimaforandringer offentliggjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag i FN i New York en plan, der forpligter 91 storbyer rundt om i verden til at overholde en række af de mål, der er lagt fast i Paris-aftalerne og i FNs 17 verdensmål.

Med ønsket om en god søndag.

Morten Thorborg Jasper

Jourhavende og nyhedsredaktør – Berlingske Business