Britisk centralbankchef lader rentevåbnet

Mark Carney, chef for den britiske centralbank, gør klar til at afværge en kommende brutal krise i britisk økonomi. Torsdag antydede han, at der vil komme pengepolitiske lempelser henover sommeren.

Chefen for Bank of England, Mark Carney, holdt torsdag pressekonference, hvor han lancerede kommende pengepolitiske lempelser for at holde hånden under den britiske økonomi, Foto: Matt Dunham Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Dawson

Den britiske centralbankchef, Mark Carney, skyder med stor sandsynlighed med skarpt henover sommeren.
Det varslede han på et højspændt pressemøde torsdag, hvor verdens øjne var stift rettet mod Mark Carney, efter et flertal af briterne i sidste uge stemte for at forlade EU.

Forud for valget i Storbritannien havde centralbankchefen advaret om, at et britisk exit af EU – et såkaldt Brexit – ville kunne føre til recession, stigende ledighed, inflation samt faldende vækst. Den pointe gentog han torsdag, hvor han gjorde det klart, at resultatet af den britiske EU-afstemning vil få omfattende konsekvenser for britisk økonomi.

Storbritanniens centralbank, Bank of England, forventer nu, at væksten vil bremse markant op på kort sigt som følge af de øgede politiske usikkerheder. Det skyldes ifølge Mark Carney, at den store usikkerhed vil ramme den britiske forbrugsvækst samt investeringer.

»Det er nu sandsynligt, at usikkerheden kan være høj i nogen tid,« sagde centralbankchefen og understregede, at han ikke vil tøve med at handle.»De økonomiske udsigter er forværret, og nogle pengepolitiske lempelser vil der sandsynligvis være behov for i løbet af sommeren,« fortsatte han.

Ligesom Mark Carney er en lang række økonomer negative på britisk økonomis vegne. Ifølge en rundspørge, som det amerikanske medie Bloomberg netop har foretaget, forventer 71 pct. af de adspurgte økonomer, at britisk økonomi vil falde i recession efter Brexit. Samme bekymring deler Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank.

»Vi er enige med Carneys bekymrede tone, og vi tror, at britisk økonomi vil falde i recession i andet halvår i år som følge af Brexit. Selv om fremtiden pr. definition er usikker, så betyder et Brexit, at vi nu skal igennem en lang periode med endnu mere politisk usikkerhed, da vi ikke ved, hvad forhandlingerne mellem EU og Storbritannien vil munde ud i. Vi tror derfor, at vi skal se faldende investeringer i andet halvår samt en lavere vækst i privatforbruget, hvilket kombineret betyder recession,« siger Mikael Olai Milhøj.Lempelserne, som den britiske centralbankchef varslede henover sommeren, var ventet af mange analytikere. Mikael Olai Milhøj mener, at der på torsdagens pressemøde var tale om en »meget blød Carney«.

»Det er oplagt, at den britiske centralbank vil komme på banen med pengepolitiske lempelser i løbet af det kommende halve år for at understøtte britisk økonomi – med Carneys tale kan vi altså se det første skud i bøssen blive affyret allerede om to uger på det næste møde,« siger Mikael Olai Milhøj.

Den britiske centralbank har to sommermøder, hvor de kan lempe pengepolitikken. Det næste møde finder sted 14. juli, mens det næste igen er 4. august. I Danske Bank forventer man, at den britiske centralbank i løbet af det næste halve år vil sætte den pengepolitiske rente i Storbritannien ned fra 0,50 pct til 0 pct. og samtidig genoptage sit tidligere opkøbsprogram ved at opkøbe værdipapirer for i omegnen 150-200 mia. pund.

Seniorstrateg i Nordea Tine Choi Danielsen vurderer også, at Mark Carney i den kommende tid vil sænke renten til nul eller måske ligefrem indføre minusrenter.
»Jeg bed mærke i, at Mark Carney nævnte negative renter i Japan og resten af Europa. På den måde signalerede han også, at minusrenter er med i overvejelserne,« siger hun.Efter torsdagens melding fra Mark Carney faldt det britiske pund yderligere fra ca. ni danske kroner til 8,90. Det store fald overraskede Tine Choi Danielsen.
»Stort set alt, hvad der kan kravle og gå, havde forventet, at den britiske centralbank vil komme med lempelser nu. Derfor overraskede det mig, at der var så kraftig en reaktion på det, som vi alle sammen havde forventet,« siger hun.

Mens det britiske pund faldt, tog aktiemarkederne generelt godt imod forventningen om lempelig pengepolitik. Det britiske eliteindeks FTSE100 steg torsdag 2,5 pct. og landede således på det højeste niveau siden august sidste år. Dermed har indekset mere end indhentet tabene umiddelbart efter den britiske afstemning.