Beskæftigelsen stiger igen - men det kan snart være slut

Flere danskere kom i arbejde i marts, men beskæftigelsen kan bremse op inden længe.

Flere danskere kom i arbejde i marts, men beskæftigelsen kan bremse op inden længe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

I marts steg beskæftigelsen med 3800 personer, og i årets tre første måneder steg antallet af danske lønmodtagere med 11.530 personer, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er den næststørste kvartalsstigning siden midten af 2013, men det varer sandsynligvis ikke ved, vurderer Niels Rønholt, der er seniorøkonom i Jyske Bank.

»Meget taler stadig for, at jobvæksten vil falde inden længe. Som bekendt er det sådan, at arbejdsmarkedet har været langt stærkere end BNP-tallene, der måler aktivitetsudviklingen i dansk økonomi. Og det er naturligvis ikke holdbart i længden,« skriver han i en kommentar og påpeger, at forbrugertilliden og meldingerne fra virksomhederne også spår om en opbremsning.

Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, understreger ligeledes, at en stigende beskæftigelse normalt følges med en høj økonomisk vækst. Det er dog ikke tilfældet i øjeblikket, hvor væksten i det danske bruttonationalprodukt er lav.

»Det er bekymrende, fordi det tyder på, at det ikke går særlig godt med vores produktivitet - altså hvor meget vi får ud af vores arbejdstimer. Det betyder igen, at udsigterne på længere sigt ikke er for gode, når det gælder løn og levestandard,« skriver han i en kommentar.

Han vurderer, at udfordringen med produktiviteten ikke afhjælpes ved, at staten sender flere penge ud i økonomien.

»Det er strukturproblem, der skal løses med langsigtede midler som for eksempel bedre uddannelse, et bedre skattesystem, bedre infrastruktur og mere konkurrence,« skriver Las Olsen i kommentaren.