OVERBLIK: Forstå sagen om Morten Messerschmidt

Meld og Feld-sagen, som har skabt stort postyr om Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti, er blevet overdraget til bagmandspolitiet, skriver Ritzau. Få overblik over sagen her.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Meld og Feld har kanaliseret EU-midler for 4,4 millioner kroner til uretmæssige aktiviteter, konkluderer EU's svindeljægerkontor (Olaf) efter fire års efterforskning.

Sagen, som omfatter aktiviteter i flere EU-lande, overdrages nu til bagmandspolitiet, bekræfter en talsmand for Olaf til Ritzau. Lidt under en fjerdedel af beløbet er allerede tilbagebetalt, hedder det i rapporten.

Her kan du læse om sagens forløb:

* Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk, europæisk alliance. Organisationen samlede de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti.

* Melds medlemmer var stort set identiske med højrefløjsgruppen i EU-Parlamentet EFD - Europe of Freedom and Democracy, der er en uofficiel gruppe af højrefløjspartier i parlamentet. Dansk Folkeparti sad både i EFD og i Meld.

* Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt var medlem af Melds ledelse. Det er derfor, at Rikke Karlsson i løbet af 2015 bad ham om indsigt i Meld og Felds midler.

* Meld blev grundlagt i 2012 og var delvist finansieret af EU. Siden 2004 har det været muligt for de europæiske partier og alliancer at modtage økonomisk støtte, der dækker op til 85 procent af partiets udgifter.

* Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske, politiske debat.

* Rikke Karlsson forlod i oktober 2015 Dansk Folkeparti. Det skyldtes en strid om adgang til regnskaber i den politiske alliance Meld og fonden Feld. Hun blev efter eget udsagn nægtet indsigt i fondens midler.

* Både Meld og Feld blev lukket ved udgangen af 2015. I maj 2016 afgjorde Europaparlamentets politiske ledelse, præsidiet, at de to fonde har misbrugt EU-midler til at føre dansk kommunal valgkamp. Meld skulle tilbagebetale knap tre millioner kroner.

* Dansk Folkeparti har siden betalt 1,6 millioner kroner tilbage, som ifølge partiet er brugt til kampagner. Men de resterende 1,3 millioner kroner har DF afvist at betale, da de ifølge DF er blevet administreret af fondene selv og ikke af DF.

* I sidste uge tog sagen en ny drejning, da EU-parlamentariker Rikke Karlsson politianmeldte sin tidligere partifælle Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

* Det gjorde hun, fordi dokumenter fra det franske indenrigsministerium ifølge Ekstra Bladet viste, at både parlamentsmedlemmet Jørn Dohrmann (DF) og Rikke Karlsson havde været medlemmer af ledelsen i den politiske alliance Meld - uden at vide det.

* De blev valgt på fondens generalforsamling tilbage i november 2014, hvor ingen af dem var til stede. Dokumenterne har Morten Messerschmidt underskrevet.

* Morten Messerschmidt trak sig i august 2016 tilbage som formand for DF i Europaparlamentet. Det skete efter uroen om den politiske alliance Meld og den tilhørende fond Feld.

* Messerschmidt blev i oktober 2016 sygemeldt, efter at han fik et ildebefindende.

* Efter syv måneders sygeorlov vendte Messerschmidt tilbage til politik i 2017.

* I maj 2018 blev Morten Messerschmidt blevet valgt som folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Fredensborg-kredsen. Ved folketingsvalget i 2019 blev Morten Messerschmidt valgt til Folketinget.

* I mellemtiden er Meld og Feld-sagen blevet undersøgt af EU's svindeljægerkontor (Olaf).

* 16. oktober 2019 skriver Ritzau, at Meld og Feld har kanaliseret EU-midler for 4,4 millioner kroner til uretmæssige aktiviteter. Det konkluderer EU's svindeljægerkontor (Olaf) efter fire års efterforskning. Sagen, som omfatter aktiviteter i flere EU-lande, overdrages nu til bagmandspolitiet, bekræfter en talsmand for Olaf til Ritzau.

Kilder: europarl.europa.eu, meldeuropa.com og Ekstra Bladet.

/ritzau/ TBR