Messerschmidt trækker sig som formand for DF i Europa-Parlamentet

Morten Messerschmidt trækker sig som gruppeformand for DF i Europa-Parlamentet efter politianmeldelse.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis store profil i Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt, tager nu konsekvensen af sagen, hvor han for en uge siden blev meldt til politiet for identitetstyveri.

Messerschmidt trækker sig som formand for Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet, har han netop oplyst.

Det sker, efter han for en uge siden blev beskyldt for at have indsat to DF-medlemmer af Europa-Parlamentet i bestyrelsen for den omstridte DF-fond Meld uden deres viden.

»Jeg har anvendt en uformel ledelsesstil, hvor vi har talt om tingene på ugentlige møder af formel og nok oftest uformel karakter. Det har bygget på gensidig tillid, hvor vi talte både formelt og uformelt og ikke førte trufne beslutninger til protokols, men stolede på hinanden,« siger Morten Messerschmidt til Ritzau og fortsætter:

»Denne uformelle facon har haft konsekvenser, som jeg ikke forudså. Det burde jeg, og det kan jeg ikke have siddende på min samvittighed. Det er simpelthen ikke godt nok, og det har jeg nu besluttet at tage konsekvensen af,« siger Morten Messerschmidt.

Skrev under på blanke papirer

I sidste uge kunne Ekstra Bladet via aktindsigt hos det franske indenrigsministerium fortælle, at både det nuværende DF-medlem af Europa-Parlamentet, Jørn Dohrmann, og den tidligere DFer Rikke Karlsson, har siddet i bestyrelsen i Meld uden deres viden.

Begge afviste de, at de nogensinde var blevet oplyst om, at de skulle have haft sæde i bestyrelsen.

»Jeg ved med 100 procents sikkerhed, at jeg ikke har sagt ja til at sidde i Melds bestyrelse,« sagde Jørn Dohrmann til Ekstra Bladet.

Til gengæld var de blevet bedt om at underskrive blanke papirer af Messerschmidt, som ifølge dem oplyste, at det var til at dække mødeomkostninger.

De nye oplysninger fik Rikke Karlsson til at melde Morten Messerschmidt til politiet for identitetstyveri.

Sagen rullede første gang i efteråret

Sagen rullede for første gang i efteråret, hvor Morten Messerschmidt kom ud i et gevaldigt stormvejr, da det viste sig, at EU-midler var blevet misbrugt af de to politiske DF-fonde Meld og Feld, som han stod bag.

Rikke Karlsson, der var medlem af DF på det tidspunkt, krævede at få indsigt i regnskaberne i de to fonde, men det blev afvist af Messerschmidt.

Fondene blev ved årsskiftet tvangslukket af Europa-Parlamentet, fordi penge betalt af EU var blevet brugt mod EU-reglerne til at finansiere Dansk Folkeparti og partiets folkeafstemningskampagner, bla.til en meget omstridt skonnerttur i de danske farvande.

I maj fastslog EU-parlamentets præsidium så, at Meld og Feld med Morten Messerschmidt havde misbrugt knap tre mio. støttekroner, som skulle betales tilbage.

DF-næstformand involveret

Også næstformand i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, blev i sidste uge trukket ind i sagen.

Ekstra Bladet kunne via føromtalte aktindsigt dokumentere, at Søren Espersen også havde siddet i bestyrelsen i Meld. Hvis han har siddet i de to år, som man ifølge Melds vedtægter gør som bestyrelsesmedlem, har han siddet i bestyrelsen i den periode, hvor Meld har brugt penge i strid med reglerne.

De oplysninger har Espersen ikke ønsket at kommentere, men Messerschmidt afviser nu, at Espersen skulle have været involveret i Meld, ligesom han afviser, at Rikke Karlsson skulle stå opført som litauer i dokumenterne, som Ekstra Bladet skrev i sidste uge.

»Men på et punkt har jeg begået en fejl. De beslutninger, som vi fire, som blev valgt i 2014, har truffet – om alt muligt – er ikke blevet formaliseret og ført til protokols,« siger han og påpeger, at den manglende formalisering af beslutningerne bunder i, at de blev truffet »i venskabelighed og i en god stemning«.

»Derfor sidder man ikke og tænker, at folk skal skrive under på en protokol eller et referat. Det er en fejl, og det må jeg se i øjnene. Det er mit ansvar, og derfor føler jeg ikke, at jeg rent moralsk kan stå i spidsen for Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet. Også selvom det hverken økonomisk eller juridisk har nogen betydning,« siger Messerschmidt.

DF skal i løbet af de næste uger finde en ny gruppeformand i Europa-Parlamentet.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl forstår beslutningen og tager den til efterretning, meddeler partiet ifølge Ritzau.