»Mikrokraftværker skal forsyne verden med energi«

Omkostningerne ved klimaforandringerne er så store, at der skal gøres noget nu, sagde EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, i dag på erhvervslivets klimatopmøde i Bella Center.

EU-kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, forudser, at investeringer i grøn energi vil skabe en million jobs i Europa i 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

»Vi skal bygge et stort el-net, hvor hundreder, ja tusinder af mikrokraftværker forsyner os med vedvarende energi,« sagde EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, i sin tale til 700 topchefer fra de største virksomheder i verden.

Han opfordrede på mødet i Bella Center toplederne til at lægge hårdt pres på deres politikere for, at der kommer en klimaaftale i hus på klimatopmødet til december i København.

EU satser på at skabe verdens største marked for grøn teknologi. Målet er at skære CO2-udslippet ned i 2020 med 20 procent i forhold til 1990. 20 procent af energiforbruget skal komme fra vedvarende energikilder. Det vil frem til 2020 kræve investeringer på mellem 380 og 420 milliarder euro.

»Det bliver svært at nå disse mål. Derfor er det nødvendigt med smarte investeringer i infrastruktur og grøn teknologi,« understregede Barroso, da han præsenterede sine fremtidsversioner.

Alene på energieffektivitet, som skal spare 20 procent af energien, kan der skabes en million job i 2020 i Europa, ifølge EU-Kommissionens formand.

Sætter man de næste 20 år over fuldt blus på udbygningen af vedvarende energi til bl.a. produktion af strøm verden over, kan det give mange millioner nye grønne job frem for en energiproduktion baseret på kul og naturgas.

Det viser en undersøgelse ”Green jobs and the Clean Energy Economy”. Det er udarbejdet eksperter med professor Daniel M. Kammen fra det amerikanske Berkeley Institute of Environment på University of California, som blev offentliggjort ved åbningen af klimakongressen i Bella Center i går.

Jose Manuel Barroso mødes i dag med blandt andre tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i København.