FAKTA: Prestigefyldt britisk filmpris fejrer 70 år

Ved Bafta-prisuddelingen var Viggo Mortensen nomineret for sin rolle i filmen "Green Book". Læs om Bafta her.

Dansk-amerikanske Viggo Mortensen var nomineret i kategorien bedste mandlige hovedrolle ved den britiske filmpris Bafta, men han måtte gå tomhændet hjem. Han spillede hovedrollen i filmen Green Book. Selve filmen er også nomineret til hovedprisen - bedste film. Tolga Akmen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

London. 24 bronzestatuetter deles ud søndag, når den britiske filmpris Bafta løber af stablen i koncerthuset Royal Albert Hall i London.

Bafta-priserne, der i år uddeles for 70. gang, hædrer det bedste inden for film fra det forgangne år.

Læs mere om, hvad Bafta er:

* Bafta står for the British Academy of Film and Television Arts. Det er en uafhængig organisation, der "støtter, udvikler og promoverer kunstarten inden for levende billeder".

* Bafta er en af de mest prestigefyldte filmpriser i Storbritannien og kaldes ofte den britiske lillebror til den amerikanske Oscar.

* Organisationen blev grundlagt 16. april 1947, men den første filmprisuddeling fandt først sted to år senere, hvor blandt andet filmen "The Best Years of Our Lives" blev hædret.

* Det er branchen selv, som vælger de nominerede. Det er nemlig organisationens cirka 8000 medlemmer, som stemmer på, hvem de mener skal have mulighed for at løbe med bronzestatuetten.

* Man kan søge om at blive medlem af Bafta, hvis man arbejder inden for film-, tv- eller spilbranchen i Storbritannien.

* Siden 1998 har Bafta også hædret videospil-branchen, og i 2005 fik branchen sin egen prisuddeling på linje med tv og film.

* I begyndelsen uddelte Bafta priser til film og tv samme aften, men siden 1998 har film og tv været opdelt i to separate prisuddelinger.

* Løber man med sejren i en kategori, modtager man en Bafta-statuette, der blev designet i 1955 af den amerikanske skulptør Mitzi Cunliffe.

* Statuetten har en base af mørk marmor, og på den er en teatermaske, som er støbt i bronze.

* I år uddeles der filmpriser i 24 kategorier. Det er blandt andet i kategorierne bedste film, instruktør, ikke-engelsksprogede film og dokumentar.

* Dansk-amerikanske Viggo Mortensen var nomineret i kategorien bedste mandlige hovedrolle i filmen "Green Book", men han måtte gå tomhændet hjem fra koncerthuset i London.

Kilde: Bafta.org, digitalspy.com.

/ritzau/