Dødsstraf til Louisa og Marens mordere

Tre mænd er i Marokko idømt dødsstraf for drabene på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland i december sidste år.

Der blev lagt blomster og billeder til minde om 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland foran Københavns Rådhus 21. januar 2019. Retten i Salé i Marokko har fulgt anklagerens krav om dødsstraf til tre hovedmænd bag drabet på de to kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sagen mod Louisa Vesterager Jespersen og hendes veninde, norske Maren Uelands, mordere fik en foreløbig afslutning torsdag, da tre mænd blev idømt dødsstraf i Marokko.

Ifølge TV 2 er en fjerde mand idømt livsvarigt fængsel, mens 20 andre mænd er idømt mellem fem og 30 års fængsel for deres roller i dobbeltdrabet. De to kvinder var på vandretur i Atlasbjergene i december sidste år, da de blev slået ihjel med kniv og efterfølgende halshugget – angiveligt i Islamisk Stats navn, men terrororganisationen har aldrig offentligt påtaget sig skylden for mordene.

De to dømte er den 25-årige gadesælger Abdessamed Ejjoud, som menes at have været lederen af gruppen, mens 27-årige Younes Ouaziyad og 33-årige Rachid Affati deltog i planlægningen og udførelsen af drabene.

Dommen blev afsagt torsdag ved en domstol i Salé nær Marokkos hovedstad, Rabat, efter en retssag, som har varet siden begyndelsen af maj. Anklagemyndigheden argumenterede for dødsstraf til de tre hovedmistænkte – og dette har Louise Vesterager Jespersens mor, Helle Jespersen, tidligere støttet. Ifølge norske NRK læste bistandsadvokaten Khalid El Fataoui i retten hendes brev op. Helle Jespersen skrev blandt andet: »Mit liv er ødelagt, efter min datter blev dræbt. Jeg græder hele tiden, når jeg tænker på hende.«

Helle Jespersen var efter dommene tilfreds med den straf, hendes datters drabsmænd modtog.

»Det giver os noget retfærdighed til vores døtre, at det er sådan, at når de dræber folk, så får de selv samme tur,« siger Helle Vesterager Jespersen til TV2.

Dømte beder om tilgivelse

Alle fire dømte udtrykte i en kort erklæring, at de fortrød og bad om Allahs tilgivelse, oplyser TV 2, der var til stede ved retsmødet.

Nyhedsbureauet AFP har tidligere skrevet, at to af mændene i maj erkendte at have udført drabene. Den tredje erkendte at have optaget det på video, og under retssagen har mordenes voldsomhed været nævnt flere gange: Ifølge den britiske avis The Guardian har den retsmedicinske undersøgelse vist, at danskeren blev stukket 23 gange, mens nordmanden blev ramt syv gange.

De to veninder var på ferie i Marokko blandt andet for at bestige Nordafrikas højeste bjerg, Toubkal, da de i et øde område blev angrebet i deres telt. Ifølge anklageskriftet dræbte de to yngste medlemmer af gruppen de to kvinder med kniv, mens den tredje filmede mordene med sin mobiltelefon. I første omgang lykkedes det gerningsmændene at holde sig skjult i tre dage, inden de blev anholdt i sagen. En sag, som ikke bare har rørt mange danskere; I Marokko var der flere steder sympatidemonstrationer umiddelbart efter mordene, og blandt andet foran den danske og den norske ambassade mødte marokkanere op for at vise deres medfølelse. Marokkos ambassadør i Danmark, Khadija Rouissi, udtalte dengang til TV 2: »Jeg har to børn på samme alder. Jeg er… Vi er fuldstændigt sønderknuste. Jeg tænker på familierne og de to pigers mødre.«

Drabsvideoen delt

Ifølge den franske avis Le Figaro dømte retten de tre hovedgerningsmænd samt en af medgerningsmændene til at betale Maren Uelands pårørende en erstatning på to mio. dirham (ca. 1,4 mio. kr.). Men retten afviste kravet fra Louisa Vesterager Jespersens familie om en erstatning på ti mio. dirham (ca. 6,9 mio. kr.) mod den marokkanske stat for dens »moralske ansvar«. Ingen af de pårørende var til stede ved domsafsigelsen. Ifølge TV 2 vil dommen blive anket.

Sagen har været kontroversiel, fordi videoen blev delt på de sociale medier, ikke bare af tilhængere af Islamisk Stat, men også af folk, der brugte den som eksempel på jihadisters vold. Dansk politi har rejst mindst 14 sigtelser, og en 29-årig kvinde har fået tre måneders betinget fængsel for at have delt videoen.

Om dødsdommene bliver udført, er uvist, da Marokko ikke har eksekveret en dødsdom siden 1993.

På Udenrigsministeriets hjemmeside lyder anbefalingen i dag ved rejser i Marokko, at man til enhver tid skal være opmærksom på ens personlige sikkerhed pga. risikoen for terror og kriminalitet.