Blandede ministeren sig i Christian-sagen?

Familien til 1-årige Christian Jim Andersen føler sig dybt krænket over, at sundhedsminister Jakob Axel Nielsen i dag på TV2 News efter deres opfattelse konkluderede på deres sag i Patientklagenævnet. ”Det kunne jeg aldrig drømme om,” siger ministeren.

Sundhedsministeren afviser at have omtalt Christian-sagen på TV. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Konkluderede landets sundhedsminister på en konkret klagesag for åben skærm, allerede før Patientklagenævnet har haft lejlighed til at se på klagen?

Familien til 1-årige Christian Jim Andersen, der forblødte efter et batteris gennem-ætsning af hans hals, selv om hans familie havde været i kontakt med en stribe læger, føler sig dybt krænket efter at have set et live-interview med sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) på TV2 News mandag formiddag.

- Vi har klaget til Patientklagenævnet. Jeg kan ikke forstå, at ministeren vil blande sig i nævnets arbejde. Hvis ministeren virkelig ønsker det, så ser jeg frem til at høre, hvad nævnet siger til det, siger Christian Jim Andersens mormor, Jette Pedersen, til Berlingske Tidende.

Hun er nervøs for, at ministerens udtalelser kan skade familiens sag, når de påbegynder den lange gang gennem klagesystemet.

Ifølge familien præsenterede de deres mistanke om et slugt batteri 12. november 2008 i telefonisk kontakt med en vagtlæge og 13. november til fysisk konsultation hos en vagtlæge.

Senere i forløbet indlagde en vagtlæge Christian på hospitalet. Også her præsenterede familien også deres mistanke, men den blev ifølge familien afvist, lige som den blev det hos de to vagtlæger.

Familien har været i kontakt med ialt 11 læger i sagen, men de erkender, at de blot har nævnt batteriet de tre gange. I stedet for at lægerne gik videre med forældrenes mistanke, fik drengen konstateret mellemørebetændelse, som han også fik penicillin for.

»Det var ikke vagtlægeordningen, der var noget galt med«
Dette er, hvad ministeren sagde i interviewet på TV2 News:

- Jamen altså. I bund og grund mener jeg, at vi har en meget god vagtlægeordning. Men det betyder ikke, at der ikke er ting, der ikke kan laves om.

- Nogle af de sager, som jeg synes er velkomne, de giver os anledning til debat. Der må jeg bare sige: At i en enkelt meget tragisk sag… Det var ikke vagtlægeordningen, der var noget galt med. Da handlede vagtlægen faktisk helt, som vagtlægen skulle, men så er der muligvis sket fejl på selve hospitalet.

- Altså vagtlægen gjorde, hvad man skulle i en meget tragisk sag, at indlægge et barn. Øh. At der så senere hen er sket fejl, det er ikke vagtlægeordningens skyld.

- Men nu diskuterer vi vagtlægeordningen. Og det gør vi ud fra et generelt kriterium, altså ikke ud fra enkeltsager, for at finde ud af hvordan: Har vi en god ordning?

Såvidt ministeren live.

Afvist i telefonen, afvist på konsultation
Jette Pedersen er ikke i tvivl om, at det var hendes barnebarn, ministeren hentydede til.

Sagen er nemlig den, som har startet hele debatten om vagtlægeordningen i Berlingske Tidende efter flere måneders research. Og hun forstår ikke ministerens konklusion om, at ”Det var ikke vagtlægeordningen, der var noget galt med.”

- Ministeren sagde, at vagtlægen havde handlet korrekt og henvist os til konsultation. Det gjorde han ikke, og det fremgår heller ikke i den journal, han førte. Et batteri i halsen kan være livsfarligt efter ganske få timer. Det siger alle eksperter nu. Den første vagtlæge, vi ringede til, henviste os ingen steder hen. Tværtimod afviste han - efter at han bad min mand om at måle batteriets størrelse - vores mistanke om, at Christian havde slugt batteriet som helt usandsynlig. Hvordan kan ministeren nu sige, at vagtlægen henviste os til konsultation? spørger Jette Pedersen og fortsætter:

- Vi er helt på det rene med, at det, der blev sagt i telefonsamtalen ikke kan dokumenteres. Jeg ved også, at vi på det punkt kan ende med at tabe vores klage. Havde vi bare boet i en anden region, så havde det ikke været noget problem. Så havde vi bare kunnet lytte til et bånd. Men jeg forstår ikke, hvordan ministeren kan vide, hvad der er blevet sagt i telefonen, da vi ringede den 12. november, siger Jette Pedersen.

Dagen efter familiens første samtale med vagtlægen den 12. november 2008, ringede familien igen. Denne gang henviste en vagtlæge i telefonen familien til yderligere konsultation. Under dette fysiske møde med endnu en vagtlæge blev familiens mistanke om det slugte batteri igen afvist.

Minister: "Jeg forholder mig ikke til enkeltsager"
Jakob Axel Nielsen afviser over for Berlingske Tidende, at han talte om Christian-sagen på fjernsynet.

- Aarh, det kan jeg ikke forholde mig til. Jeg prøver bare at forklare, at det her handler ikke kun om vagtlæger, det handler om mere… Jeg kender kun den konkrete sag fra pressen og vil sådan set ikke gå mere ind i den konkrete sag..., begynder Jakob Axel Nielsen.

Men jeg bliver nødt til at spørge dig, når du ikke har ret meget tid. Du sagde, at det her (Christian-sagen, red) ikke handler om vagtlæger, at det var læger andetsteds i systemet, der begik fejl. Det er jo ikke korrekt?

- Jo, det må tiden jo vise … Som jeg har læst tingene i pressen, så er der blandet ansvar. Drengen blev også indlagt, ikke? Hvad der så foregår på hospitalet, det ved jeg ikke. Men det står ikke tindrende klart, at det var vagtlægen alene. At det ikke var et blandet ansvar, at der ikke er konkurrerende skadesårsager. Når man læser pressen, så står det ikke tindrende klart, at det er fuldstændig entydigt, hvordan man kan sige det...

Det står ret tindrende klart, at der er kontakt med mindst tre vagtlæger, hvoraf mindst to ifølge fire familiemedlemmer får oplyst dét med batteriet. Der er også vagtlæger, der har barnet i hænderne og iagttager, at han har det dårligt og har eksem, uden…

- Nej, nej, nej… Men hør nu her. Jeg forholder mig ikke til enkeltsager, det vil jeg simpelthen ikke. Jeg forholder mig ikke til den konkrete sag, for det er der systemer, der skal tage sig af, som ikke er ministeren og som ministeren skal holde en armslængdes afstand til, for ellers kan det opfattes som om, ministeren blander sig. Det kunne jeg aldrig drømme om.

Det er derfor, jeg spørger dig, og derfor familien undrer sig over dine udtalelser?

- Det kunne jeg aldrig drømme om. Jeg synes, de skal indgive deres klage, og så skal Patientklagenævnet finde ud af, hvor der ligger en fejl. Det er vi kun interesserede i at få frem. Jeg har en interesse i at sige, at nu kigger vi på vores vagtlægesystem, men hvis der findes fejl i konkrete sager såvel som i generelle sager andre steder, så hører det med til historien, at det også kommer frem.

Så du har ikke en holdning til den konkrete sag?

- Ved du hvad… det har jeg simpelthen læst for meget jura på universitetet til overhovedet at kunne finde på at blande mig i…, siger Jakob Axel Nielsen, der er uddannet jurist og som advokat havde møderet for Højesteret.

Så det er familien, der har misforstået, hvis man hørte det som om, at du kommenterede på den konkrete sag?

- I allerhøjeste grad. Jeg blander mig ikke. De skal indgive deres klage, det håber jeg allerede de har gjort, så må vi finde ud af, hvad der er sket i den konkrete sag. Mere vil jeg ikke kommentere på en konkret sag. Det har vi nogle systemer til – og det er ikke en politisk beslutning. Heldigvis ikke. Sådan er det.

Så det var ikke din mening at kommentere den konkrete sag?

- Nej, det kunne jeg aldrig drømme om.

Men det gjorde du jo, Jakob?

- Næh.

Hvordan blev du behandlet hos vagtlægen? Fortæl din historie her.