Radiotækkeren

Leif Lønsmann har bestridt et utal af lederposter i DR og hører til mastodontens helt store overlevere. DR Koncerthusets chef fylder rundt.

Den magtfulde hobbit i habit, DR Koncerthusets chef Leif Lønsmann, har fået en del hårde ord med på vejen i løbet af sin karriere. Men det er han ikke ked af. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»Leif Lønsmann kender og forstår radiomediets karakter, vilkår og muligheder allerbedst.«

Ordene er sagt af Christian Nissen – generaldirektør i DR gennem ti år og en af Lønsmanns varmeste støtter. Generaldirektøren helliger mange sider af sin erindringsbog til den kontroversielle radiodirektør: Lønsmann så tidligt den kommende konkurrence i landets mediebillede og krævede radikale forandringer straks efter sin tiltræden i efteråret 1998.

»Inden udgangen af hans første hundrede dage som direktør var hele radioens organisation og ledelsesstruktur lavet om,« skriver Nissen.

Den magtfulde hobbit i habit har også samlet skidt op på vejen: »Nissen er kulturens Pol Pot,« skrev forfatteren Rolf Bagger for nogle år siden. »Og jeg tilføjer: Lønsmann er hans trofaste indpisker og bøddel.«

Og selveste Klaus Rifbjerg begik et egentligt karaktermord på ham engang: »Han og hans id har sejret fra top til bund,« mente den kulturradikale forfatter. »Femten af seksten mulige stationer drøner med pop og pip og pladder og kælenhed og dumsmarthed og quizzer og tuttenutteri på et decibelniveau, der vil kunne få en gammel døvstum hankat til at brøle af smerte.«

Lønsmann selv virker på ingen måde ked af de hårde ord og hurtige domme. Han hører tværtimod til dem, der gemmer på de onde minusser i karakterbogen og trækker kritikken frem ved festlige lejligheder. For så er hans indsats i det mindste blevet bemærket, og hans arbejde har haft en effekt.

Leif Lønsmann er en af DRs helt store overlevere. Intet har kunnet vælte den aldrig sovende mediemaskine og magtmand. Han afbrød et fysikstudium for DRs skyld og er blevet hængende siden 1978.

I de glade monopoldage som journalist og studievært, senere som dokumentarchef og udviklingschef, som medieforskningschef og markedsføringschef. Da han stod i spidsen for Radioens Dokumentargruppe, fik man afsløret Københavns Politis berygtede »Skyd efter benene!« efter afstemningen om EU i 1993. Programmerne er for længst blevet klassikere på feltet og indbragte en Cavlingpris.

Senere igen som indflydelsesrig radiodirektør og medlem af DRs direktion – ofte med dramatiske dispositioner på samvittigheden. Han har også haft ansvar for DRs samlede musikproduktion, herunder orkestrenes og korenes aktiviteter, og siden 2012 har han været chef for DR Koncerthuset og dermed en af de ansvarlige for husets succes.

DR Koncerthuset har i dag op mod 400 arrangementer om året. Et af Lønsmanns specialer er den brede musiksmag og føling med lyttere i alle lag. Hans stolthed i øjeblikket er vel DR Musikariet, der hvert eneste år henter godt 50.000 børn til huse.

Kollegerne i udlandet vil huske ham som vicepræsident for EBUs radiogruppe og aktiv rådgiver og konsulent for talløse radiofonier med mere.

Alle kalder ham bare for »Løns« til daglig – vistnok på nær hans mor. Hjertet banker for klassisk den ene aften og for Peter Belli på Damhuskroen den næste. Og hvem andre ville spendere en tiltrængt ferie i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang?