En cello kan alt

Jakob Kullberg er en af sin generations mest spændende cellister og dyrker især den nyere musik. Resultaterne har vakt genklang over hele verden.

Cellisten Jakob Kullberg.    Foto: Charlotta Miranda Fold sammen
Læs mere

Han er ud af en musikalsk familie, virker over hele Europa efterhånden og ligner en musikmand med muligheder på mange felter.

Jakob Kullberg blev uddannet på strygeinstrumentet cello ved Det Jyske Musikkonservatorium i hjembyen Aarhus. Turen gik senere til konservatoriet i Amsterdam og Royal Academy of Music i London. Så da han debuterede som solist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2007, var han for længst fuldbefaren – faktisk en af sin generations mest omtalte på instrumentet.

Kullberg vandt i 2006 DRs kammermusikkonkurrence med sin Trio Aristos og er i det hele taget hjemme i hele det klassiske og romantiske repertoire.

Danskeren har endda taget kurser i barokstil på højeste plan. Som om det andet ikke var nok. Men han ejer vel først og fremmest et brændende engagement i nyere musik og slægter i den forstand faderen, Erling Kullberg, på. Jakob Kullberg arbejder tæt sammen med nogle af vor tids største på feltet: Per Nørgård, Bent Sørensen, finske Kaija Saariaho og mange andre. Jobbet som Artistic Research Fellow på Norges Musikkhøgskole i Oslo gennem tre år giver ham ikke færre muligheder af den art.

Resultaterne har vakt genlang over hele verden. Han indspiller i disse uger hele fire cellokoncerter med selveste BBC Philharmonic Orchestra, heraf Per Nørgårds første. Samarbejdet mellem Kullberg og Nørgård har varet i snart to årtier og hører de til smukkeste i dansk musikliv.

Læg dertil hans fremkommelige væsen og organisatoriske talent – og man har kandidaten til en høj stilling i dansk kulturliv.