D-A-D-forsanger bliver 50 - og har stadig ikke klippet håret

I mere end 30 år har Jesper Binzer stået i front for rockinstitutionen D-A-D.

Jesper Binzer har været en kraftfuld frontfigur og sanger i det danske rockband D-A-D i mere end 30 år. Arkivfoto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den lange lyse manke er hans signatur. Den har han haft, siden han som ung rullede rundt på skateboardet på Gammel Kongevej på Frederiksberg, hvor han voksede op med to pædagoger som forældre. Han har stadig ikke klippet håret, som han svor i sangen »I Won’t Cut My Hair«. Jesper Binzer har holdt sin »Jeg-skyr-frisøren«-ed.

Men som frontmand for rockinstitutionen D-A-D i mere end 30 år, har han opnået meget mere end det. Den gamle treenighed Sex, drugs and rock n’ roll har han smagt rigeligt på. Masser af succes og det, der hører til. Opture. Nedture.

I begyndelsen af 1980erne mødte han Stig Pedersen og Peter Lundholm Jensen i det københavnske punkmiljø. De tre dannede Disneyland After Dark sammen med Pedersens daværende kæreste. Hun blev dog kasseret efter bandets første koncert i en ungdomsklub. Ind kom i stedet Binzers lillebror Jacob, kaldet »Cobber«.

Medlemmerne var trætte af den pessimistiske attitude på punkscenen. De ville have det sjovt – ikke mindst når de var på scenen. De slog ind på en humoristisk cowpunk-stil, hvor udklædning og et ekstravagant sceneshow var faste indslag. Det er det stadig.

Cow-punken prægede de første album. Det endelig gennembrud kom i 1989 med den mere hårdrock-orienterede »No Fuel Left For The Pilgrims«. Den skabte ringe i vandet uden for Danmark og kastede en millionkontrakt med amerikanske Warner af sig.

Nu kunne de rejse verden rundt. Deres videoer blev vist på MTV, og fristelser som stoffer og groupies blev dagligdag. Samtidig blev de efter trussel om et sagsanlæg fra Disney-koncernen nødt til at skifte navn til D-A-D. De følgende år red de på en solid succesbølge, hvor de manifesterede sig som landets største rockgruppe. På hjemmefronten gik det som smurt med priser, pladesalg og populære shows. Men det store udenlandseventyr fes langsomt ud i sandet, og kriserne begyndte at melde sig.

En slem ridse i lakken opstod, da D-A-D i 2002 måtte aflyse den stort opslåede Wig Wam Tour på grund af manglende billetsalg. Det kostede på kistebunden, og det gode rygte i branchen fik et par buler. Men de formåede at rejse sig igen og komme tilbage trods modvind. Et kendetegn, der altid har præget D-A-D, der i fjor kunne fejre 30 års-jubilæum med en stort anlagt turné for udsolgte huse.

Binzer har ikke haft mange sidespring fra D-A-D. Han har været trommeslager i gruppen The Whiteouts, sunget duet med Beth Hart og har senest været gæst på Hej Matematiks album fra i fjor. I 2012 udgav han selvbiografien »I Won’t Cut My Hair«, hvor han ærligt fortalte om sit tidligere hashmisbrug, skilsmisse, depression og midtlivskrise.

Han er far til datteren Carmen fra et tidligere ægteskab og sønnen Benjamin, som han har med sin nuværende hustru, Louise Giese, med hvem han bor på Christianshavn.