Alexandre den store

Koncert: Tivolis fødselsdagskoncertRolando Villazón meldte afbud til Tivolis traditionelle fødselsdagskoncert men afløseren var ikke så ringe endda.

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Han er fingernem og charmerende som en Harry Potter uden briller. Mange han huske klavervirtuosen Alexandre Moutouzkine fra sidste år da han kom i finalen ved Tivolis klaverkonkurrence. Og næsten lige så mange synes, han skulle have vundet over sin nærmeste konkurrent. Det endte lige omvendt.

Så gensynsglæden var stor i onsdags. Den unge russer sprang ind for sygemeldte Rolando Villazón og fejrede etablissementets 164 års fødselsdag med bravurnummeret over alle: Rachmaninovs hundrede år gamle klaverkoncert nummer tre.

Det er et kæmpe værk. Et af de sværeste overhovedet. Måske derfor virker stemningen i havens koncertsal også ekstraordinært højtidelig den aften: forude venter musikkens svar på Mont Ventoux en uafbrudt kamp op ad bakke. Klarer han det, venter en karriere som en af de største i vor tid. Klarer han det ikke, skal han være så inderlig tilgivet.

Han klarer det. Allerede efter den tyve minutter lange åbningssats er lytterne målløse. Han er blevet endnu dygtigere siden sidst, hviskes der rundt om. Tænk at få så meget musik ud af denne muskuløse tampen i klaveret! Den smukke midtersats lyder om muligt smukkere, mere nordisk. På det punkt har danskere og russere altid haft en sans til fælles. Og op til finalen sættes farten langsomt i vejret: det brøler fra orkestret, aftenens russiske bjørn brøler tilbage og så kører det ellers...

Er han næsten for kæmpende, for muskuløst, for brølende? Ikke nødvendigvis. Hans musikalitet overdøver ligesom de vældige klangmassiver hans måde at strække de vældige melodier og bøje de vældige harmonier på. Det er rigtignok et andet, mindre forfinet klaverspil end nestoren András Schiffs forleden. Men det kunne hurtigt blive lige så stort.

Alexandre vandt ikke sidste år. Det gjorde Ning An, som man i øvrigt kan høre allerede nu på mandag. Men han vandt i onsdags og gav hele to himmelsk hurtige ekstranumre og kunne sagtens have fortsat lige til den stadig mørkere morgen.

Redaktionen kan forkorte i indlæg. Din mening kan blive bragt både i avisen og på www.berlingske.dk.

Med venlig hilsen

Berlingske Tidendes Netredaktion