Lagde ikke mærke til, at han kørte direkte ind i mor og datter: »Det hele var lidt sløret«

Manden, der er tiltalt for at køre en femårig pige ihjel på Peter Bangs Vej, afviste ved det første retsmøde mandag, at han var påvirket af stoffer og lattergas. Det var noget andet, der distraherede ham, fortalte han.

29. oktober 2020. Sørgende og medfølende borgere lagde blomster dagen efter trafikdrabet på den femårige pige ud for Peter Bangs Vej 252. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Man kunne høre en knappenål falde i retslokale 003 ved Retten på Frederiksberg mandag formiddag. De mindre hærdede tilhørere kneb en tåre.

Årsagen var det ene minuts tid, det tog anklager Kristian Kirk at afspille 112-opkaldet, kort efter en mor og hendes femårige datter brutalt var blevet kørt ned på Peter Bangs Vej, 28. oktober 2020 kort efter klokken 16.00.

Moderen blev kvæstet. Hendes datter døde øjeblikkeligt.

»Der sidder et barn i klemme mellem bil og mur,« sagde den fattede, men desperate, tidligere traumesygeplejerske, der foretog opkaldet.

»Der skal komme en nu!« og lidt efter: »Det skal gå pissestærkt,« sekundet efter: »Jeg går i gang med førstehjælp nu«, og i baggrunden: »Der er ingen puls«.

Det hele med moderens desperate skrig i baggrunden. I chok over lige at have oplevet enhver forælders værste mareridt.

Sygeplejerskens mand overtog telefonen. Hun skulle yde førstehjælp. Han sagde, så der ingen tvivl var:

»Det er meget alvorligt det her.«

Alarmcentralens medarbejder spurgte ind til situationen. De fik at vide, at også moderen var kommet til skade, og alarmcentralen bekræftede, at ambulancer og læge er på vej. Inden opkaldet sluttede, hørtes ambulancens skrattende sirene.

Armene over kors

I retslokalet mandag sad den 21-årige tiltalte mand med armene over kors og lyttede roligt med blikket rettet mod bordpladen. Tæt bygget og ikke til at skelne fra tusindvis af andre unge mænd var han iklædt sort cardigan, sorte jeans og hvid T-shirt. Fra ryggen kunne man se ham knipse blødt med fingrene, når han kort og med mørk stemme gentog sine forklaringer fra efterårets grundlovsforhør.

»Som jeg har forklaret før ... « sagde han flere gange, uhørligt irriteret, når anklageren spurgte ind til detaljer.

Han er tiltalt for uagtsomt manddrab for under særligt skærpende omstændigheder at have slået den femårige pige ihjel ved at køre sin kærestes Volkswagen Passat ind i mor og barn under påvirkning af både lattergas og kokain. Han erkender at have taget lattergas tidligere på dagen, men nægter dog at have været påvirket ved ulykken eller at have taget lattergas kort inden.

Politiet fandt dog en beholder til 500 gram lattergas på den vej, tiltalte var kørt ud på Peter Bangs Vej fra. Undersøgelser har efterfølgende dokumenteret et match med den anklagedes dna.

Tiltales for 35 forhold

Tiltalte forklarede, at han smed flasken ud, da han holdt stille på vejen, og at han tidligere på dagen havde taget det sidste af gassen. Hans hensigt var at smide den brugte beholder ud, fordi hans kæreste ikke skulle se den. Bagefter kørte han ud i T-krydset, over Peter Bangs Vej og ind i moderen og datteren på den anden side.

Mand under nødopkald umiddelbart efter trafikdrabet på Peter Bangs Vej.

»Det er meget alvorligt det her«


Han tiltales også for at være stukket af fra ulykkesstedet, og for 33 andre forhold fra 2018. Blandt meget andet for et alvorligt biluheld på Ingerslevsgade på Vesterbro i København, som forsvareren understregede, den anklagede ikke var stukket af fra.

Dagen efter ulykken på Peter Bangs Vej blev han anholdt.

Han forklarede i retten, at han ikke så, at han var kørt ind i moderen og datteren, og at det »det hele var lidt sløret«, men at ulykken på Peter Bangs Vej ikke skyldtes, han var påvirket af gas eller stoffer, og at han stak af, fordi han var prøveløsladt og ikke ville møde politiet.

»Jeg kørte hurtigere, end jeg skulle,« erkendte han.

»Men jeg havde ikke blackout.«

Han havde på ulykkestidspunktet ikke noget kørekort og vidste først timer efter, da en ven fortalte ham det i telefonen, at han havde kørt et barn ihjel.

Anklageren ville vide, hvordan han dog kunne undgå at lægge mærke til, at han havde kørt en mor og hendes datter ned, op ad en mur.

Bremsede ikke

»Jeg ledte efter min telefon,« lød svaret

»Skulle det gå hurtigt?« spurgte anklageren.

»Ja,« svarede den tiltalte.

Telefonen fandt han ikke. Den fandt politiet i bunden af bilen.

»Jeg bremsede ikke,« konstaterede han.

Hvis han havde vidst, at han med de 35-45 kilometer i timen var på vej til at køre nogle mennesker ned, havde han foretrukket at køre ind i parkerede biler, et træ eller noget andet, forklarede han, mens han illuderede i luften, at han styrede et bilrat.

Senere kunne han, stadig rolig og uden synlige tegn på følelser, sammen med de forsamlede i retslokalet, se flere fotografier fra ulykkesstedet. Blandt andet et nærbillede af fronten på bilen med resterne af en pinkfarvet skoletaske i klemme i hjulophænget.

Der er afsat otte retsmøder i sagen. De næste afholdes 23. og 26. april.