Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Vi går en mørk tid i møde, og for borgerne på Frederiksberg kan byen blive endnu mørkere at færdes i end hidtil.
Forvaltningen i Frederiksberg Kommune foreslår at begrænse belysningen i kommunen på forskellige måder for at spare penge og tage hånd om kommunens skrantende økonomi. Ifølge borgmester Michael Vindfeldt (S) skal Frederiksberg spare 150 millioner kroner i år.
Et af spareforslagene går på enten at tænde vejbelysningen en time senere om aftenen eller at slukke en time tidligere om morgenen. En tredje mulighed er at tænde en halv time senere om aftenen og at slukke en halv time tidligere om morgenen. Forvaltningen hælder til den sidste mulighed.
Michael Vindfeldt vil ikke afvise, at det kan komme på tale at begrænse belysningen i kommunen. Det sagde han til DRs program »Aftenshowet« tirsdag aften – forud for at politikerne på Frederiksberg skal mødes i weekenden og diskutere de forskellige budgetforslag på et budgetmøde:
»Der er mange forslag, som er rigtig svære for os. For eksempel at de ældre kun skal have gjort rent hver tredje uge i stedet for hver anden uge. At der skal flere elever ind i klasserne. Når vi har benhårde besparelser på velfærd over for os, ville det være mærkeligt ikke at kigge på det, som også koster penge – nemlig energien. Vores energipriser er steget med 300 procent. Vi skal have en ny elaftale næste år. Det eksploderer. Der synes jeg, at det er ordentligt over for familierne at vise, at vi vender hver en sten. Dermed ikke sagt, at det ender med, at vi slukker for vejbelysningen på Frederiksberg, men det er et forslag, der ligger på bordet.«
Ifølge forvaltningen vil det konkrete forslag om at begrænse gadebelysningen give en årlig besparelse på 300.000 kroner.
Slukket rådhus?
Det kan dog have en række konsekvenser at begrænse gadebelysningen.
»Generelt reducerer vejbelysning ulykkesrisikoen i mørke ved at gøre det lettere at opfatte vejen, andre trafikanter og vejens nærmeste omgivelser. Andre formål med vejbelysning er at gøre det behageligere og mere trygt at færdes i mørke samt forebygge kriminalitet,« skriver forvaltningen i forslaget.
Forvaltningen skriver yderligere, at der kan være forskellige behov for lys fra vej til vej. En skolevej kan for eksempel have et større behov for lys end en villavej, og derfor ville det være mest optimalt at tilpasse belysningen efter vejens behov.
Kommunen har imidlertid ikke mulighed for at tilpasse belysningen på den enkelte vej, fordi det kun er den belysning, der i dag er udskiftet til led-pærer og forsynet med digital styring, som kan styres på vejniveau. Ifølge forvaltningen betyder det, at forslaget kun kan gennemføres, så det omfatter alle veje, medmindre politikerne vil bruge flere penge på at opdatere kommunens belysning.
Den skrantende økonomi kan også gå hen at spolere julestemningen på Frederiksberg. Forvaltningen foreslår at droppe julebelysningen på handelsgader og i Smallegade, hvilket vil give en årlig besparelse på 500.000 kroner fra 2024.
Forvaltningen foreslår yderligere enten at begrænse eller helt at fjerne den såkaldte effektbelysning. Den er særligt kendetegnende for Frederiksberg og består primært af såkaldte uplights, der ikke erstatter almindelig vejbelysning, men som giver en række steder en særlig stemning.
De sidder for eksempel i træernes kroner og på større bygninger rundt omkring på Frederiksberg. Borgmester Michael Vindfeldt mener selv, at belysningen på bygninger – herunder på Frederiksberg Rådhus – er flot. Han siger dog, at det er oplagt at spare penge på belysningen af bygninger.
»Hvad angår de oplyste bygninger – der synes jeg, at det ligger på den flade – det skal man gøre (slukke for belysningen red.),« sagde han i »Aftenshowet« tirsdag aften.
Den årlige energibesparelse ved at afkoble de såkaldte uplights vil være 200.000 kroner.