En giftig kærlighed og en ukendt sidste sms: Ny kontroversiel bog blotlægger verdensberømt koks sidste dage

Stjernekokken og tv-værten Anthony Bourdain var elsket af millioner og var kendt som manden med »verdens bedste job«. Til alles store chok tog han sit eget liv i 2018. En ny bog blotlægger hidtil ukendt oplysninger og kommer tættere på en forklaring på stjernekokkens tragiske endeligt.

Asia Argento og Anthony Bourdain ankommer sammen til Creative Arts Emmy Awards i Los Angeles, september 2017. Asia Argento er skuespiller og datter af den berømte italienske horrorfilminstruktør Dario Argento. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Shotwell
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den feterede michelinkok Eric Ripert lagde øret til væggen. På den anden side, i naboværelset, kunne han tydeligt høre snorken komme fra den verdensberømte kok, forfatter og tv-vært Anthony Bourdain. Ripert åndede lettet op. Han havde de seneste par dage været urolig for sin gamle ven, men nu lagde han sig roligt til at sove.

Den følgende nat, efter en solodruktur, hængte den 61-årige Anthony Bourdain sig på sit værelse på La Chambard, et lille eksklusivt hotel i Kaysersberg i Alsace, Frankrig.

Omgærdet af mystik

Den verdensberømte tv-stjerne efterlod ikke bare sin familie og venner i stor sorg og chok, mens også millioner af fans, der havde fulgt den veltalende, begavede og ligefremme new yorker, siden han slog igennem i 2000 med bogen »Kitchen Confidential«, som senere resulterede i hans utallige mad- og rejseprogrammer. De regnes stadig for nogle af de absolut bedste i deres genre og de gjorde ham verdensberømt.

Lige siden Anthony Bourdains død har der været en udbredt undren over, hvorfor den verdensberømte kok, der var kendt for at have »verdens bedste« job, tog sit eget liv.

Hidtil har Anthony Bourdains sidste dage været omgærdet af en mystik og en kraftig modvilje fra dem, der stod tv-stjernen nær, mod at udtale sig om begivenhedsforløbet.

Der er udkommet flere bøger om Anthony Bourdain, og der er også kommet dokumentarfilmen »Road Runner«, der dog ikke formåede at få de nærmeste i tale eller at gå i dybden med tragediens dybere årsager.

Hadede sine fans

Men en ny bog ændrer nu det billede, skriver The New York Times, der i en artikel gennemgår den uautoriserede biografi »Down and Out in Paradise: The Life of Anthony Bourdain«, der er skrevet af den amerikanske journalist Charles Leerhsen. Bogen, der har gravet helt nye oplysninger frem og går helt tæt på stjernekokkens sidste dage, har skabt vrede blandt flere af Anthony Bourdains nærmeste, dog har der bemærkelsesværdigt nok ikke været nogen protester fra hans ekskone, Ottavia Busia-Bourdain.

Charles Leerhsens bog offentliggør blandt andet en hidtil ukendt og intim korrespondance mellem Anthony Bourdain og hans elskerinde, skuespillerinden Asia Argento, og mellem Anthony Bourdain og ekskonen, som han var gift med i 11 år.

»Kitchen Confidential« der udkom i 2000, var Anthony Bourdains store gennembrud. Bogen, der indefra skildrer restaurantscenen i New York, blev en international bestseller og blev samtidig rost for sine litterære kvaliteter. En ung Bourdain se yderst til venstre. Fold sammen
Læs mere

Anthony Bourdain skrev blandt andet: »Jeg hader mine fans. Jeg hader at være berømt. Jeg hader mit job. Jeg lever i konstant uvished.« Det skete i en besked til Ottavia Busia-Bourdain, som han på trods af deres skilsmisse stadig betroede sine mest personlige hemmeligheder.

En krænket krænker

Bogen offentliggør også den sidste sms, Anthony Bourdain sendte, før han tog sit liv ved at hænge sig selv. Beskeden var til Asia Argento, som Anthony Bourdain til sin ekskone havde erklæret, at han var besat af, og som han havde et volatilt og giftigt forhold til i de sidste to år af sit liv.

»Jeg er håbløst forelsket i denne kvinde,« skrev Anthony Bourdain på et tidspunkt til Ottavia.

Ifølge bogen spenderede Anthony Bourdain i hundredtusindvis af dollar på den 18 år yngre Asia Argento, hendes to børn og indimellem også hendes venner. Han insisterede også på, at hun skulle medvirke i hans tv-show og også fungere som instruktør.

Da Asia Argento i 2017 offentligt fortalte, at hun som yngre skuespiller var blevet seksuelt krænket af filmmogulen Harvey Weinstein, blev Anthony Bourdain en passioneret fortaler for #metoo bevægelsen.

Billedet af Asia Argento blev dog kort efter kraftigt forplumret, da hun selv blev beskyldt for at have krænket en tidligere mandlig skuespillerkollega, Jimmy Bennett, som sagde, at hun havde haft sex med ham, da hun var 37, og han var 17 – og dermed mindreårig. Jimmy Bennet forlangte 3,5 millioner dollar i erstatning. Anthony Bourdain sørgede for at sagen døde ud ved diskret at betale ham 380.000 dollar.

Eksplosiv jalousi

Bogen fortæller også, at Asia Argento løbende holdt øje med Anthony Bourdains sociale platforme, og at hun kunne finde på at eksplodere i jalousi, hvis han publicerede billeder af sig selv sammen med sin ekskone og deres datter.

Fem dage inden Anthony Bourdain tog sit eget liv, blev Asia Argento fotograferet med den franske reporter Hugo Clément i lobbyen på Hotel de Russie i Rom, hvor hun og Bourdain tidligere havde boet sammen. Ifølge bogen var Anthony Bourdain rystet. De næste dage skal han have googlet Asia Argentos navn i hundredvis af gange og skændtes kontinuerligt med hende over telefonen og via sms.

I 2016 optrædte den daværende amerikanske præsident, Barack Obama, i Anthony Bourdains rejseprogram »Parts Unknown«, hvor de mødtes på en restaurant i Hanoi, og havde en samtale om asiatisk gastronomi, kultur og politik.   Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA.

Som Charles Leerhsen skriver i bogen, vil forskellige teorier om Bourdains mentale tilstand forblive spekulation, men det er et faktum, at hans alkoholforbrug var eskaleret, og at hans venner var urolige for ham i hans sidste dage.

Den sidste sms

To dage før sin død var Bourdain ude at spise på en to-stjernet Michelin-restaurant med Eric Ripert og ejeren af restauranten, Jean-Yves Schillinger. Efter middagen tog trioen til den nærliggende by Freiburg for at gå på bar.

Den næste dag skændtes Anthony Bourdain og Asia Argento igen om hendes relation til Hugo Clément.

»Jeg er o.k.«, skrev han til hende. »Jeg er ikke jaloux over, at du har været sammen med en anden mand. Jeg ejer dig ikke. Du er fri. Som jeg sagde. Som jeg lovede. Som jeg virkelig mente. Men du var hensynsløs. Hensynsløs med mit hjerte. Mit liv«.

Det, der gjorde mest ondt på Anthony Bourdain ved affæren, var, at Argento og Clement var sammen på Hotel de Russie, som havde haft en helt særlig plads i det volatile forhold mellem de to.

»Jeg kan ikke holde det her ud«, skrev Asia Argento, der understregede at hun ikke kunne udholde hans ejerfornemmelser, og at hun ikke længere ønskede at være i et forhold til ham.

Efterfølgende gik Anthony Bourdain ifølge Charles Leerhsen ud alene. Han spiste og drak store mængder alkohol. Bourdain og Argento havde ifølge bogen en allersidste korrespondance.

Anthony Bourdain: »Er der noget, jeg kan gøre?«

Asia Argento: »Du kan holde op med at genere mig«

Bourdain: »Ok«.

Senere samme aften hængte Anthony Bourdain sig selv.