Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Svinestreger

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis en eller anden i forsvaret eller Forsvarsministeriet med køligt overlæg lækkede oplysningen om udsendelsen af jægersoldater til Irak i 2007, så var det ikke alene en ulovlig handling, men dertil en svinestreg. Oplysningen kunne have ført til, at en soldat var blevet dræbt eller invalideret, fordi modstanderne, de irakiske morderbander, var advaret og kunne have forberedt en varm modtagelse.

Desværre er svinestregerne fortsat. Det var en svinestreg, da TV2-journalist Kaare R. Schou i en bog fra 2008 mellem linjerne angav forsvarsminister Søren Gade som i hvert fald medskyldig. Lækken kunne have kostet en minister livet, skrev journalisten, som begik endnu en svinestreg, da han i sidste uge fortalte, at han "var ret overbevist om", at lækken skulle findes i Forsvarsministeriet. Uden antydning af bevisførelse for sin påstand.

Han blev efterfulgt af Politikens chefredaktør, Tøger Seidenfaden, som på TV i et debatprogram meddelte, at en daværende ledende TV2-medarbejder havde fortalt, at forsvarsministerens spindoktor, Jacob Winther, var kilden til lækken i 2007. Navnet på den daværende TV2-medarbejder ville Seidenfaden ikke røbe. Påstanden var altså bare en svinestreg.

Den største svinestreg står anklagens ophavsmand, filminstruktør Christoffer Guldbrandsen og hans advokat for. Med advokatens troværdighed som ballast påstår parret, at de har en optagelse, som dokumenterer, at Jacob Winther er kilden. Hvis det er rigtigt, må Winther naturligvis sættes fra bestillingen med det samme. Man kan da ikke have, at en person, som er villig til at sætte soldaters liv på spil for at få sin minister til at tage sig godt ud, eller hvad der nu skulle være begrundelsen, fortsat sidder i en position, hvor han har adgang til fortrolig viden.

Men den side af sagen interesserer tydeligvis ikke Guldbrandsen og hans advokat. De vil hellere fortsætte svinespillet ved at holde mistankerne åbne og kortene lukkede. På den måde regner de vel med at kunne tilføje forsvarsministeren og Jacob Winther mest mulig skade.

Politiet har nu fået til opgave at undersøge, hvad de kan. Den store undersøgelse af samtlige de hundreder af ansatte i forsvaret, der kendte til udsendelsen af soldaterne i 2007, bliver der næppe tale om. Man må vel i første omgang koncentrere sig om den kreds af personer i Forsvarsministeriet og vel også blandt indviede politikere, der kan have røbet historien.

Hvis Guldbrandsen og hans advokat tager sagens substans alvorligt, blev den omtalte optagelse, der kan røbe kilden, naturligvis straks offentliggjort og overgivet til politiet. Men med tanke på, hvad formålet med filminstruktørens iscenesatte cirkusforestilling åbenlyst er - tilsvining af ministeren og hans rådgiver - kan man nok regne med, at optagelsen ikke bliver offentlig lige med det samme.