Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Glem ikke reformerne

»Det er næppe et V-DF-S flertal, der på langt sigt kan bruges til at sætte gang i dansk økonomi og gennemføre de tiltrængte velfærdsreformer.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er tydeligt, at Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti længe har nærmet sig hinanden på udlændingeområdet. Senest med S-gruppeformand Henrik Sass Larsens melding om, at Danmark skal tage imod langt færre asylansøgere – hellere 1.000 end 10.000 om året. De tre partiers fælles analyse er, at en nedbringelse af antallet af asylansøgere kan skaffe økonomisk råderum til andre gode formål. Også på andre værdipolitiske områder er der noget, som ligner fælles fodslag.

Derfor er et tættere V-DF-S samarbejde i dag mere realistisk, ikke mindst forud for et tætpakket og politisk besværligt efterår, hvor regeringen fremlægger sin økonomiske 2025-plan og indleder forhandlinger om skattelettelser. I den borgerlige blok har partierne længe sendt modsatrettede signaler, som efterlader et indtryk af et ikke særlig frugtbart samarbejde i den blå lejr. Og i dagbladet Børsen bejlede DFs leder, Kristian Thulesen Dahl, igen til Socialdemokraterne og kaldte V-DF-S for en mulig ny gruppering i dansk politik. Han ser store fordele i »blokkenes opløsning«, hvis ellers Socialdemokraterne kan løsrive sig fra venstrefløjen.

Tanken om det brede samarbejde er konstruktiv, fordi så bredt et flertal vil skabe stabilitet, og man vil formentlig kunne blive enige om ikke mindst en række nødvendige stramninger på udlændingeområdet. Men der er grund til at advare mod, at samarbejdet mellem de tre store partier bliver alt for tæt og omfattende. Hvis Lars Løkke Rasmussen fremover lægger hele sin økonomiske politik til rette efter at vinde tilslutning fra både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, ser det skidt ud for de reformer af det danske samfund, som er en vigtig del af det grundlag, regeringen er valgt på. Socialdemokraterne er meget skeptiske over for skattelettelser for at sige det mildt. Og partiet melder helt pas på lettelser i toppen, afviser offentlige besparelser og vil bruge flere penge på offentlig velfærd end i dag. Det er overordentligt svært at se yderligere reformer, som skal udvide arbejdsudbuddet og styrke økonomien med S-formand Mette Frederiksens stemmer. Hvilket hun for nylig bekræftede. Store arbejdsudbudsreformer er ikke groet i hendes have, og det har hun svært ved at se, at de kommer til, er hun citeret for.

Den økonomiske vækst i Danmark kører desværre fortsat i slæbegear, produktiviteten er bekymrende lav, nye virksomheder har svært ved at få fat, og der er fortsat et alt for lille økonomisk incitament for ledige til at tage et arbejde. Det skal der gøres noget ved. Derfor er det næppe et V-DF-S flertal, der på langt sigt kan bruges til at sætte gang i dansk økonomi og gennemføre de tiltrængte velfærdsreformer. Dertil er Socialdemokraterne og til dels Dansk Folkeparti for fodslæbende.

Regeringens 2025-plan bør bruges på at lægge vigtige spor ud for fremtidens Danmark og ikke til at dele flere velfærdsgaver ud sammen med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.