Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi kan ikke undvære dimittendsatsen

Dimittendsatsen er en nødvendighed, mener Anne Lund Borre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Da jeg startede på læreruddannelsen i Odense i sommeren 2015, var det med håbet om at få arbejde under uddannelsen, samt den lave arbejdsløshed inden for feltet, når jeg først blev færdig. Sådan gik det ikke helt.

På mit sidste år på uddannelsen blev jeg mor. Jeg fravalgte barslen, da jeg havde sørget for at få lagt mine fag, så jeg havde meget hjemmestudium det sidste år. Dette gjorde, at jeg ikke kom bagud i forhold til min studieårgang.

Det betød også, at jeg ikke havde fritiden til at finde et vikarjob eller studiejob på mit sidste år på studiet. Jeg havde heller ikke mulighed for at beholde de vikarjobs, som jeg allerede havde skaffet under mine første tre år på studiet.

Da jeg så blev færdig og dimitterede i sommeren 2019, skete det uheldige, at Odense Kommune (som så mange andre kommuner) skulle spare penge. Dette betød, at mange kommuneskoler måtte fyre personale, og mange steder var der simpelthen ansættelsesstop – sådan lød det i hvert fald fra de lærere, som jeg talte med.

»Det er ikke sjovt at være på dagpenge, men det er et nødvendigt sikkerhedsnet.«


Jeg kom på dagpenge, selvom det da overhovedet ikke var det, jeg havde forestillet mig, at jeg skulle forsørge min lille familie med. Jeg søgte mindst to jobs om ugen, selv jobs, som jeg ikke var kvalificeret til, for at få muligheden for at tjene mere til at kunne betale dagpleje, øgede forsikringer og øget A-kasse. Jeg søgte jobs halvanden time fra mit hjem, for det var de eneste fagrelevante jobs, som var mulige at søge.

Det er ikke sjovt at være på dagpenge, men det er et nødvendigt sikkerhedsnet, som netop skal gribe den større procentdel af os nyuddannede, som kæmper med arme og ben for at komme rigtigt ud på arbejdsmarkedet. Vi betaler skat af dagpengene. Vi betaler vores øgede regninger, som netop stiger, fordi vi ikke længere er studerende med dagpenge. Vi betaler vores nye lejemål, da vi ikke længere kan bo i studieboliger med dagpengene.

Dimittendsatsen er en nødvendighed for den større procentdel af de nyuddannede, som kæmper for at komme i gang! Anne Lund Borre, Fredericia