Undskyldningerne for coronaudviklingen i indvandrermiljøer er ligeså dårlige, som de er forudsigelige

 
Coronavirussen er stadig i Danmark, og smitten er steget igen. Få overblikket her. Video: Sundhedsstyrelsen/Bo Amstrup/Mads Claus Rasumussen/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen. Fold sammen
Læs mere

70 pct. af dem, der blev testet positive for coronavirus i uge 32, har indvandrerbaggrund. Det er en kæmpe overrepræsentation, som man ikke bare kan bortforklare. Det er et stort problem, som vi er nødt til at kunne tale om og gøre noget ved. I Sverige tegner der sig et lignede billede, hvor det især står slemt til blandt somaliske indvandrere i Stockholms forstæder.

Undskyldningerne for denne udvikling er ligeså dårlige, som de er forudsigelige. »Det har selvfølgelig intet med kultur at gøre,« hyler koret af verdensfjerne selvsmagende meningstyranner, som derefter straks går i gang med at stemple enhver, der påpeger, at der er problemer, som en led racist, der trænger til psykiatrisk behandling. Så er den debat ligesom lukket.

Og skulle man som mig, der selv har rødder i Mellemøsten, ligeledes påpege, at der er et problem i nogle indvandrermiljøer, ja, så bliver jeg altid kaldt for kokosnød eller Onkel Tom som noget af det første, af de mennesker, der ellers i deres egen opfattelse er mere humanistiske end Gandhi. Men når tallene for conasmittede er så skæve, er det helt meningsløst ikke at ville tale om det og handle. Det kræver to ting:

For det første at alle, der har indvandrerbaggrund, ikke føler sig ramt, fordi nogle har svært ved at vise samfundsansvar. Lad være med at sætte jer selv i en offerrolle, når debatten rejses, for det kommer der intet ud af.

»Undskyldningerne for denne udvikling er ligeså dårlige, som de er forudsigelige.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

For det andet kræver det, at dem med etnisk dansk baggrund ikke skærer alle over en kam og dæmoniserer dem, der har rødder i udlandet. Der findes masser af mennesker med anden etnisk baggrund, som hver eneste dag gør en positiv forskel for Danmark, og som i den grad bidrager. Og der findes andre, der er totalt ligeglade med de værdier, vores samfund bygger på, hvilket vi kan se i kriminalitetsstatistikken og nu her i coronatiden.

Hvis ikke vi vil indse det, så overlader vi debatten til yderfløjene, som har to forskellige, men lige verdensfjerne budskaber: »Der er ingen integrationsproblemer«, eller »Der er kun integrationsproblemer«. Og de mennesker skal helst ikke sætte dagsorden for noget som helst, for de har intet konstruktivt at byde ind med.

Lad os lade være med at generalisere eller benægte fakta og i stedet indse, at der er et problem her, som vi kun løser i fællesskab. Lars Aslan Rasmussen (S), MF

Rettelse 16. august 2020: Det fremgik ikke af den oprindelige version af dette indlæg, at tallet med de 70 pct. smittede stammer fra de testede i uge 32. Denne oplysning er nu tilføjet.