Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

SV-regering er den bedste løsning

Mette Frederiksen hilser på Lars Løkke Rasmussen efter partilederdebatten på Christiansborg på valgaftenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Valget viste det - de røde gik frem på bekostning af de blå. Fire års borgerlig regeringsmagt spildt - og de skyldige, LA og DF, fik deres straf. »Det røde kabinet« i 1966-67, bestående af S og SF med Jens Otto Krag og Aksel Larsen i spidsen, gik i opløsning, da venstrefløjen i SF forlod partiet og partiet Venstresocialisterne (nu Enhedslisten) blev dannet.

Disse var efterfølgende årsag til den røde regerings fald. Derfor kan man undre sig over, at Mette Frederiksen er villig til at give indrømmelser til Enhedslisten hvis skjulte, men helt legitime, dagsorden er statens overtagelse af driftsmidlerne og indskrænkelse af individets rettigheder. Så langt hellere, som de fleste danskere og erhvervslivet ønsker, en S-ledet SV-regering med Mette Frederiksen som statsminister og Lars Løkke som finansminister. Ole Borg, Hellerup

Savnes: Borgerligt fyrtårn

De borgerlige partier fik tilsammen 56,3 pct. af stemmerne og vandt således valget. Socialdemokratiet gik tilbage og fik med 25,9 pct. et af sine dårligste valg nogensinde. Alligevel får vi nu en S-regering, som vil føre socialistisk politik sammen med den yderste venstrefløj.

I Sverige har man også et borgerligt flertal og en S-regering. Forskellen er bare, at der bruger man sit flertal til at tvinge S-regeringen at føre en borgerlig politik med bl.a. fjernelse af värnskatten (svenskernes topskat) og andre skattelettelser. Det er en falliterklæring for det borgerlige Danmark, at man er så politisk splittet og handlingslammet, at man bare overgiver sig til den socialistiske minoritet.

Hvornår dukker der en voksen op, som kan samle og lede det borgerlige Danmark? Nils Sjoegren, Rungsted Kyst

Livsværk bag lås og slå

Maja Lisa Engelhardts kunstneriske hovedværk, de syv billeder som siden 2002 har udsmykket Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg, er nu taget ned og sat i depot.

Billederne danner tilsammen en mytologisk fortælling om det danske landskab, årets gang og historiske øjeblikke i Danmark.

Det er skammeligt for kunstneren, som ikke kan fremvise sit udtryk, og for offentligheden, der ikke kan opleve disse billeder.

Forslag: Kunne man ikke i samråd med kunstneren finde et andet velegnet sted til ophængning på Christiansborg eller en anden offentlig bygning? Alternativt: Kunne værket udbydes til salg?

En opgave for den nye kulturminister? Glemsel i et depot tjener ingen. Inge-Lis Kanstrup, Holte

Københavnertur til Køge

Morten Kabell, tidligere teknik- og miljøborgmester i København, har begået noget af et statement i lørdagens Berlingske i et opgør med Ole Birk Olesens embedsførelse.

Familien her fra Jylland planlagde for år tilbage et besøg i København under Kabells regeringstid. Familiens medlemmer var ikke helt unge, hvorfor vi satsede på nærparkering ved de steder, som vi ville aflægge et besøg. Det blev noget af en - negativ - oplevelse! Det var svært (umuligt) at finde egnede parkeringsmuligheder og alt i alt ikke et københavnerbesøg, som familien vil mindes med glæde.

Efter besøget kontaktede jeg Kabells administration og beskrev forløbet. Administrationen gav skam et langt svar med anvisning på, hvad vi kunne gøre næste gang, vi planlagde København en visit.

Det blev i ramme alvor foreslået, at familien kunne cykle rundt i byen. Moster Anna på 87 år var lidt betænkelig ved forslaget, selvom om hun til daglig cyklede ved Ribe. Et andet forslag gik på, at vi kunne parkere ved Roskilde (!) og benytte DSBs tog - sådan.

Afslutningen på københavnerbesøget var planlagt at bestå i en middag i indre by. Det blev ændret til en positiv oplevelse i en middag på havnen i ... Køge. Niels Elming, Kolding

Det første skridt mod et bedre Danmark

Det er utroligt opløftende, at så mange indvandrere for første gang stemte ved folketingsvalget. Det var positivt, at så mange overvandt betænkelighederne og medvirkede til at støtte et demokrati, som de ikke har tillid til og grundlæggende ikke tror på. Man kan hævde, at de stemte på de forkerte partier og dermed skød sig selv i foden, men vi har lov til at håbe, at de nye vælgere nu gør sig den ulejlighed at undersøge, hvad partierne står for og egentlig gør for dem. Det er det første lille skridt i retning af demokrati. Det er det, der gør det utroligt og opløftende.

Det burde medføre, at nogle af indvandrerne begynder at føle sig hjemme i Danmark, fordi de oplever at have indflydelse i et eller andet omfang. Det må medføre ny interesse for de mekanismer, der gør et samfund som det danske funktionsdygtigt. Lad os tage imod dem med åbne arme og lade dem være med. Lad os sammen ønske hinanden tillykke med dette første lille skridt mod et nyt og bedre Danmark. Jørgen Villy Madsen, Jægerspris