Nordkoreanske tilstande i Ukraine

I dette øjeblik igangsætter den ukrainske regering en gennemgribende blokering af alle russisk-ejede IT-tjenester, herunder Ukraines mest populære sociale medie, Vkontakte. For at sætte tingene i perspektiv bliver Vkontakte benyttet af omkring 15 millioner ukrainere. Dvs. over en tredjedel af befolkningen. Sitet har langt flere ukrainske brugere end Facebook.

Ifølge præsident Petro Poroshenko bliver blokering gennemført som økonomisk sanktion mod russiske firmaer. Sagen er bare, at det sikkert i højere grad rammer ukrainske firmaer, som vil miste indtjening fra den markedsføring, de har på Vkontakte. Ikke en god tilgang med Ukraines i forvejen dårlige økonomiske situation.

Det kan sagtens passe, at Poroshenko taler sandt, når han påstår, at blokering skyldes sanktioner, men når det gælder landets primære sociale medie, lugter sagen mere af censur. For at sætte tingene i perspektiv, ville det jo svare til, at den danske regering blokerede Facebook som en sanktion mod USA. Selv hvis det som økonomisk middel gav mening, er det en fratagelse af landets primære kommunikationsmiddel. I et konfliktfyldt land som Ukraine kan det potentielt være en fatal indskrænkelse af ytringsfrihed. Pudsigt nok kommer udtalelsen blot tre dage efter Eurovision-finalen, hvor vestligt mediefokus atter har flyttet sig fra Ukraine. Finten har åbenbart virket. For selvom blokeringen virker som noget, der kunne foregå i Nordkorea, har kun få vestlige medier haft fokus på sagen.