Læserne mener: Behold 12-skalaen

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har i den sidste tid været flere debatindlæg om afskaffelse af den nye karakterskala, men så vidt jeg har set ikke nogen fra gymnasielærerne. 12-skalaen er jo vigtig for de mange elever, der f.eks. vil arbejde i USA. Med karakterer fra den gamle skala blev de fleste til ansættelsessamtalen spurgt om, hvorfor de slet ikke havde nogen topkarakterer (13), hvis de overhovedet kom til samtale.

Det er rigtigt, at der er sket et skred i karaktererne, ligesom i USA i øvrigt. Det skyldes nok, at der i dag går mange flere i gymnasiet, og derfor har vi lærere automatisk sænket niveauet en lille smule. Man kunne måske stramme lidt op på karaktererne ved at skærpe karakterkravene, men jeg tror nu godt, at erhvervslivet kan klare sig med 12-skalaen. En elev, der får 12, er faktisk meget dygtig og vil i matematik have regnet mindst 92 procent af opgaverne. Hvis man vil have de ekstraordinært dygtige elever, er det så ikke bedre at finde dem via en samtale?

Flere af de tidligere debatindlæg har i øvrigt misforstået forskellen på den gamle og den nye skala. Det gamle 11-tal var faktisk dobbelt så godt som det nuværende 12-tal, idet det var meningen, at fem procent af eleverne skulle have 11, mens det var hensigten, at ti procent i dag skulle have 12.

Bjørn Meier Knudsen, gymnasielærer, Langevang 4C, 3400 Hillerød