København er ikke for »gammeldanskere«

Tiggere, afspærringer og stilladser. Det er ikke altid en fornøjelse at bevæge sig på Strøget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nogle dage siden besluttede min kone og jeg at tage en af vore sjældne ture til hovedstaden. Da vi var kommet op fra Vesterport Station i retning mod Rådhuspladsen, var det første, der fangede vores blik, de grimme silolignende tårne, som var skudt op på pladsen ved Axelborg. Videre mod Strøget blev vi mødt af flere stilladser, så vi måtte kante os frem.

På vej ned ad Strøget blev vi overhalet af mange yngre personer, hvor af de fleste var mørklødede af mellemøstlig og asiatisk udseende. De fleste hastede forbi med et irriteret udtryk – nok fordi vi ikke gik så hurtigt. De modgående så direkte hen over os med et ligegyldigt eller undrende blik. Mange lignede ikke turister, men snarere studerende. Det slog os, at vi lige såvel kunne have spadseret i Cairo eller i Beirut som i København.

Videre ned ad Strøget var der flere stilladser og opgravninger, der skændede gadebilledet. Som noget nyt gik vi forbi flere tiggere, der sad på fortovet og rakte tiggerskåle frem. Længere nede mod Højbro Plads plejede vi tidligere at indtage en forfriskning i Illums restauration, men dette magasin er nu omdannet til et modehus med priser, som ligger over vores niveau. Så vi fortsatte uden at få øje på et cafeteria eller lignende. Kgs. Nytorv var også omgærdet af stilladser og afspærringer, men vi fandt med noget besvær nedgangen til Metroen. Igangsætningen i metroen skete med et voldsomt ryk, og vi ville være faldet om på gulvet, hvis ikke de omkringstående havde støttet os.

På hele vores færd på Strøget så vi kun ét – eller højst to ældre – dansklignende par på vores alder. Vores opfattelse efter denne bytur er, at København ikke er for »gammeldanskere«, og det vil tage nogen tid, før vi igen får lyst til at besøge hovedstaden.