Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvorfor skal dødssynden misundelse være drivkraften i den socialdemokratiske valgkampagne?

Hvorfor denne jammer. Hvorfor ikke glæde sig over, at beskæftigelsen i Danmark aldrig har været højere i forhold til tidligere perioder, også under socialdemokratisk ledelse. Hvorfor skal en af de syv dødssynder, misundelse, være drivkraften i det socialdemokratiske valgkampagne? Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Folketingsvalget og Mogens Jensen

I DRs Deadline forleden og nu i dag jamrer Mogens Jensen (næstformand i Socialdemokratiet) sig over partiets manglende plads i de store trykte medier.

Forleden lånte Berlingske øren hertil. Men det er åbenbart ikke nok. I »gamle dage« havde man Aktuelt, som forsvandt på grund af manglende interesse fra læserne. Men i dag har man netavisen Pio, som jo kan læses over hele Danmark. De socialdemokratiske synspunkter får også rigelig plads i de nationale TV-kanaler i Danmark.

Så hvorfor denne jammer? Hvorfor ikke glæde sig over, at beskæftigelsen i Danmark aldrig har været højere i forhold til tidligere perioder, også under socialdemokratisk ledelse. Hvorfor skal en af de syv dødssynder, misundelse, være drivkraften i den socialdemokratiske valgkampagne?

Der er stort set ingen, der har fået det dårligere under den nuværende regering. Derimod mange, der har fået det langt bedre. Så lad os sammen glæde os herover.

Frans Jacobsen, Hellerup

Dødsskat igen, igen

Hr. Pierre Collignon gør sig i Berlingske 26. januar til talsperson for, at arv er af det onde, idet det er en passiv modtagelse, som man som arving ikke har gjort sig fortjent til. Og at fjernelse af denne skat ikke vil have den samme samfundseffekt, som fjernelse af andre skatter.

Hr. Collignon gør sig som mange andre skyldig i den fejlslutning, at man skal se det fra arvingens synspunkt. Arvingen, som helt ufortjent har været så heldig at arve. Man kan se misundelsen tone frem i hans åsyn. Det er uretfærdigt, at nogle arver, og andre ikke gør.

Dette er en helt fejlagtig opfattelse. Man skal ikke se det fra arvingens synspunkt, men derimod fra arveladers synspunkt.

Jeg vil meget gerne efterlade noget til mine børn, hvis jeg har mulighed herfor. Og det, jeg efterlader, er vel at mærke beskattede midler.

Det er på tide i anstændighedens navn, at denne ekstremt, sygelige misundelse får dødsstødet med afskaffelsen af dødsskatten, således som det er sket i Sverige og Norge.

Michael Thøgersen, Frederiksberg

De eller vi

Med tanke på det kommende valg til Europa-Parlamentet vil det formodentlig øge interessen for de danske medlemmer af EP, hvis danske medier ophører med at omtale: »I EU har de besluttet, at …« Det korrekte vil jo være at skrive/sige: »I EU har vi besluttet, at ...«

EU er IKKE udenrigsstof.

Flemming Hedemark, Klampenborg

Hvad der ikke er svært, skal være nært

Jeg tilstår: Det er mig, der som sundhedsminister opfandt udtrykket »hvad der ikke er svært, skal være nært«. Og jeg forstår ikke, at det fornærmer formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, der »føler sig beklikket« på sin faglighed (Berlingske  27. januar).

Jeg beskrev den vision, at komplicerede hospitalsspecialer skulle centraliseres for at sikre kvaliteten, medens alt andet skulle løses uden - eller med korte - indlæggelser. Derfor skulle en stigende del af sundhedsmilliarderne gå til genoptræning og forebyggelse i bred forstand.

Det er præcis, hvad sundhedsreformen går ud på. Det er ikke en »beklikkelse«, men en tillidserklæring til praktiserende læger og kommuner, som nu skal klare flere opgaver – og får penge til det.

Bertel Haarder, MF (V)

Flov på Danmarks vegne

Da det norske håndboldhold kom ind på banen i Boxen i Herning til VM-finalen blev de mødt  med buh-råb, hujen og piften i stedet for velkomstklap. Magen til uartig opførsel har man sjældent oplevet. Jeg blev helt flov som dansker. Her kommer vores norske broderfolk der, ligesom vi, har spillet sig i VM-finalen. Vi er oven i købet værter og så bliver vores gæster budt velkommen på den tarvelige og fuldstændig usportslige måde. Alle, der deltog i den sjofle opførsel, burde skamme sig.

Jeg vil opfordre klubberne og fan-klubberne om at gøre en opdragende indsats for at hindre den slags tarvelig opførsel.

Carl Dawids, København

Skal Sæhrimner slagtes?

Som forfatter til »Svinets historie« undrer det mig meget, at Holger Øster Mortensen 27. januar vil lukke dansk svineproduktion. Svin har betalt større gæld og mere i skat, klædt flere kvinder og børn end noget andet husdyr gennem 7.000 år. Danmark er som Odins Valhal med Sæhrimner, der blev kogt hver dag og var hel om aftenen.

Hans Kloster, Frederiksberg