Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Berlingskes mediehykleri er så tykt, at det driver ned ad væggen

I en tid, hvor truslen mod de danske medier kommer fra internationale giganter som Google og Facebook, burde Berlingske hylde mediepluralismen i Danmark og byde nye og små medier velkommen i demokratiets navn, fremfor at føre kampagne mod dem, skriver Mogens Jensen.

Mogens Jensen mener, at Berlingske Media og koncernchef Anders Krab-Johansen underminerer mediernes demokratiske rolle ved at føre kampagne mod Socialdemokratiet og Netavisen Pio. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Berlingske har genindtaget sin naturlige position som det førende borgerlige medie i hovedstaden,« skriver koncernchef for Berlingske Media, Anders Krab Johansen, på Facebook, og fremhæver koncernens forskellige medier: Berlingske, BT, Weekendavisen og Euroinvestor. »Radio 24syv er også en del af familien,« skriver Krab-Johansen videre og konstaterer: »Formålet med al den aktivitet er at sørge for, at der findes et stærkt, borgerligt mediehus i København.« Det er klar tale fra Anders Krab-Johansen.

Set i det lys er Berlingskes besættelse af Netavisen Pio så hyklerisk, at det driver ned ad væggen. Senest denne uge, hvor Berlingske i en stort opslået artikel kritiserer, at Socialdemokratiets partisekretær har sendt en mail til partiets medlemmer med opfordring til at abonnere på Pio. Har det virkelig nyhedsværdi, at en socialdemokratisk partisekretær opfordrer sine medlemmer til at holde et medie, der bekender sig til et demokratisk socialistisk idegrundlag? Og at han samtidig gør opmærksom på, at der er borgerlig dominans blandt de større landsdækkende, private medier i Danmark? I enhver grundøvelse på Journalisthøjskolen ville det blive prioriteret på linje med en pressemeddelelse om generalforsamling i den lokale lystfiskerforening.

»Pios fire medarbejdere er formentlig færre, end der er ansat i receptionen i koncernens milliondomicil i Pilestræde.«


Men ikke på Berlingske. Her har man over flere måneder brugt mange hele sider i avisen på at føre kampagne mod Pio. Et ganske lille medie, som får 100 gange mindre mediestøtte end Berlingske-koncernen. Ud af den samlede danske mediestøtte får Pio mindre end 0,2 pct. Og Pios fire medarbejdere er formentlig færre, end der er ansat i receptionen i koncernens milliondomicil i Pilestræde.

Derfor er Berlingskes kampagne ganske enkelt helt ude af proportioner. Berlingske har tilmed endevendt chefredaktørens og de journalistiske medarbejderes baggrund og politiske aktiviteter. Kampagnen har da også fået Venstre til at foreslå at Netavisen Pio skulle fratages sin mediestøtte. Et pudsigt sammenfald, ville nogen måske mene. Men jeg kunne naturligvis ikke drømme om at antyde en sammenhæng mellem et borgerligt medie og et borgerligt parti.

I en af artiklerne citerer Berlingske en professor for at sige at »Socialdemokratiet svækker mediernes demokratiske rolle«. Utroligt! Fordi vores partisekretær konstaterer, at vi har et borgerligt flertal af store, private medier og fremhæver et socialdemokratisk orienteret medie.

Mogens Jensen Fold sammen
Læs mere

Helt ærligt. Det er Berlingske, der underminerer mediernes demokratiske rolle ved at føre kampagne mod Socialdemokratiet og et helt legitimt medie, der opfylder alle betingelser for at få mediestøtte. Netavisen Pio er hverken ejet eller redigeret af Socialdemokratiet. Men den bekender sig til et demokratisk socialistisk idegrundlag ligesom Berlingske bekender sig til et borgerligt.

I en tid, hvor truslen mod de danske medier kommer fra internationale giganter som Google og Facebook, burde Berlingske hylde mediepluralismen i Danmark og byde nye og små medier velkommen i demokratiets navn, fremfor at føre kampagne mod dem.