Læger raser over »stærkt foruroligende« slogan i regeringens sundhedsreform

»Det, der ikke er svært, skal være nært.« Det slogan har regeringen gentagne gange brugt til at forklare, at flere hundred tusinde sygehusbehandlinger skal flyttes ud til de praktiserende læger. Vores opgave er faktisk meget svær og kompliceret, lyder det fra lægerne, som mener, at regeringen er plat og uvidende.

De pratiserende læger føler sig beklikket på deres faglighed med regeringens budskab om, at alt det nemme og ukomplicerede kan klares hos de praktiserende læger, mens man skal på hospitalet, hvis det er svært. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er plat, det er naivt, det er stærkt foruroligende, og det er også udtryk for uvidenhed og mangel på respekt.

Praktiserende læger raser mod regeringen i kølvandet på præsentationen af sundhedsreformen, som bl.a. skal bane vej for, at flere hundrede tusinde behandlinger af medicinske lidelser og kronisk syge flyttes ud fra sygehusene og i stedet skal foregå i det »nære« sundhedsvæsen hos især de praktiserende læger.

Flere i regeringspartierne og særligt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby har igen og igen brugt det samme slogan til at beskrive, hvad der skal ske, nemlig at »det, der ikke er svært, skal være nært« – og det er faldet praktiserende læger for brystet, fremgår det af Ugeskriftet.dk.

De føler sig beklikket på deres faglighed med et budskab om, at alt det nemme og ukomplicerede kan klares hos de praktiserende læger, mens man skal på hospitalet, hvis det er svært.

»Det skyldes forhåbentlig uvidenhed om almen praksis' opgaver, men er ikke tillidsopbyggende i al sin plathed,« siger Anders Beich, formand for de praktiserende lægers faglige selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin, ifølge Ugeskriftet.dk.

Han finder det også »stærkt foruroligende«, at regeringen tilsyneladende ikke ved, hvad lægerne i almen praksis laver. Lægerne varetager således en kompleks opgave, og det savner han anerkendelse af.

Det fremhæves også, at det faktisk tager lige så lang tid at blive uddannet som almenmediciner som at blive neurokirurg.

»Almen medicin har været et speciale længe, og hvis regeringen vil fremlægge en reform, hvor praktiserende læger skal være krumtappen i det danske sundhedsvæsen, så er det på tide, at man italesætter det på en respektfuld måde,« siger Anders Beich.

Praktiserende læge Christina Svanholm forstår heller ikke, hvorfor regeringen forsøger at give det indtryk, at det, der foregår i almen praksis, ikke er så svært.

»Det er virkeligt mundret. Det passer bare ikke, for det er jo alt andet end nemt i almen praksis. Det er komplicerede problemstillinger – og særligt i yderområderne, hvor vi har mange mennesker med kroniske sygdomme. Vi skal finde de syge iblandt de raske, og det er faktisk den mest komplicerede opgave i sundhedsvæsenet, hvis du spørger mig,« siger hun ifølge Ugeskriftet.dk.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at der er gået lidt for meget »Holger-fortolker« i kritikken fra lægerne og afviser, at regeringen er ude på at beklikke lægernes faglighed.

»For os er sundhedsreformen i bund og grund en kæmpe tillidserklæring til de praktiserende læger. Det er både en faglig styrkelse og en anerkendelse af deres vigtighed og betydning i det danske sundhedsvæsen. Der lægges op til at foretage en massiv investering i almen praksis, både økonomisk og uddannelsesmæssigt. Der skal være mange flere af dem,« siger ministeren.

Hun gør også opmærksom på, at formanden for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag, har rost reformen, som også handler om at flytte en masse behandlinger, der er blevet flyttet ind på sygehusene, tilbage i nærsamfundet.

»Jeg synes, at man forsøger at finde hår i suppen her,« siger Ellen Trane Nørby.