Er det en menneskeret?

Læs mere
Fold sammen

5. januar blev otte unge mænd, fire af dem fra Irak og Somalia, dømt ved Retten i Odense for at have angrebet politiet med flasker, brandbomber og sten. Straffen, de fik, var på otte måneders fængsel. De fire udlændinge blev derudover idømt betinget udvisning, og får derfor lov til at blive i Danmark. I domsresumeet fremgår det, at de ikke blev idømt en ubetinget udvisning, da en sådan vil »være i strid med Danmarks Internationale forpligtelser«.

Det er ikke første gang, at kriminelle udlændinge får lov til at blive i Danmark, med baggrund i vores internationale forpligtelser. Særligt Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8, har ved flere lejligheder ydet beskyttelse til udenlandske forbrydere. Særligt sagen om sigøjnergangsteren Gimi Levakovic vakte opmærksomhed herhjemme.

Det store spørgsmål i denne sammenhæng må være: Hvornår er det er blevet en menneskeret at tage til et fremmed land, begå alvorlig kriminalitet som at kaste brandbomber efter politiet, og så bagefter undgå at blive sendt hjem?

Det forekommer absurd, og som en hån mod den danske retfærdighedsfølelse, at vi som samfund ikke har ret til at udvise udenlandske statsborgere, der begår så afstumpede handlinger, som at angribe ordensmagten med brandbomber. Det burde derfor være åbenlyst for enhver, at vi bliver nødt til at tage et endeligt opgør med forældede konventioner, der forhindrer, at retfærdigheden kan ske fyldest her i landet. For selvom Folketinget vedtager både fornuftige og fine stramninger af udlændinge- og retspolitikken vil det ikke blive muligt at udvise disse kriminelle udlændinge, før konventionerne bliver ændret eller opsagt.

Regeringen burde have en interesse i at løse dette problem, da der i regeringsgrundlaget står: »Kriminelle udlændinge skal udvises og hjemsendes til afsoning i størst muligt omfang.«

Hvis regeringen virkelig har denne ambition, og ikke ønsker at begå løftebrud, så er det nødvendigt enten at opsige eller ændre de konventioner, der konsekvent holder hånden over kriminelle udlændinge, der ser stort på danskernes sikkerhed og tryghed.