Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Den evige opdatering på sociale medier skaber politikerstress

»Mobiltelefonen fører til stress hos politikerne – og til mistrivsel hos skoleelever og studerende. Når man er på arbejde, eller skal lære noget, så skal man ikke være på sociale medier,« skriver Mogens Nørgaard Olesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem adskillige år, har der været talt meget om stress, og efterhånden er stress en meget udbredt lidelse blandt folk. Stress må imidlertid ikke forveksles med travlhed. Man kan blive træt af at have travlt, men stress skyldes helt andre årsager.

Gennem de seneste år er mange politikere ramt af stress, og de stressramte politikere må derfor sygemeldes, og der må indkaldes substitutter. Senest er det forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen, som er ramt af stress, og en anden kendt stressramt politiker er Jacob Mark fra SF. Men der er mange flere.

Når man se tv-transmissioner fra Folketinget, er det kun få medlemmer, der er til stede. Det tyder ikke på den store travlhed med at varetage opgaverne i det repræsentative demokrati. Og under debatten kan man tydeligt se, at de få tilstedeværende medlemmer i høj grad har travlt med deres mobiltelefoner. De hører ikke på debattørerne, men de opdaterer Facebook, Twitter og andre sociale medier. Og netop her er årsagen til politikerstress. Når man midt i det hele skal være i gang med de sociale medier, så belaster det psyken så meget, at helbredet tager skade.

Som forelæser gennem mange år ved flere universiteter har jeg altid sagt til studenterne, at en forudsætning for at bestå eksamen er, at mobiltelefonen er gemt væk. Mobiltelefonen fører til stress hos politikerne – og til mistrivsel hos skoleelever og studerende. Når man er på arbejde, eller skal lære noget, så skal man ikke være på sociale medier. Hver ting til sin tid, som Prædikeren sagde for 2.500 år siden.

Mogens Nørgaard Olesen, Frederiksværk

Min moders stemme

Du danske sprog, du er min moders stemme …

Sådan skrev H.C. Andersen i midten af attenhundredetallet – og det er det stadig.

Det danske sprog er måske ikke det smukkeste i verden, men det er vores. Og der er er al mulig grund til at passe på det.

Det sker desværre hverken i DR radio eller tv.

Kræft er for eksempel blevet til kraft. »Det virker til« i stedet for »det lader til«. Alle tænker – ingen mener noget mere. Man tager ikke sin hat, men hans hat. Hvis? Man siger mig og Peter – ikke Peter og jeg. Etc.

Hvis forældrene ikke kan lære deres børn at tale et ordentligt dansk, kan man så forvente, at skolen kan?

DR ansatte engang en medarbejder til at lære studieværterne at tale dansk. Hvad er der blevet af ham?

Jeg foreslår, at man ansætter en talepædagog, eller sender de medarbejdere, der ikke taler et ordentligt dansk, på talekurser.

Hanne Williams, København

Kontrol fra foster til død

Pernille Rosenkrantz-Theil er en glimrende repræsentant for statens ubændige trang til kontrol og magt. Sidst så vi et energisk forsøg på at rokere rundt med kommende gymnasieelever efter sociale udligningskriterier, men det var vist lige en antydning for groft op til et valg, så det blev så droppet.

Nu ser vi igen et energisk forsøg fra samme side på at styrke statens magt til yderligere at beherske og styre befolkningen.

Denne gang handler det ikke bare om kontrol fra fødsel til død, men sågar om kontrol fra før fødslen.

Der ønskes nemlig, med en ny lov i hånd, også statskontrol over selv ufødte børn, som skal kunne overdrages til fremmede, allerede inden fødslen er indtruffet.

Staten vil, kort sagt, kunne tage ejendomsret over fostre, tingsliggøre dem – og overdrage dem til tredjemand efter skøn.

Er det ikke her, statsministeren med den sympatiske, men også forpligtende titel, »børnenes minister« skal sætte en fod hårdt ned? For jeg har meget svært ved at se, at dette udanske, uetiske og sjælsrå forslag er i overensstemmelse med den titel, hun her bærer.

Men under alle omstændigheder tror og håber jeg, at der vil være adskillige folketingsmedlemmer, ikke mindst fra regeringspartierne, som trods al partidisciplin er i besiddelse af så megen etik og moral – og respekt for Den Europæiske Menneskerettighedskommision – at de tøver et øjeblik, inden de trykker på afstemningsknappen, og tænker lidt over, om dette lovforslag nu virkelig er i overensstemmelse med deres personlige overbevisning – og husker på deres grundlovssikrede ret til at stemme herefter.

Mikael Ibsen, Kgs. Lyngby