Yahya Hassan får mere politibeskyttelse

Efter at den islamkritiske digter Yahya Hassan mandag aften blev overfaldet på Københavns Hovedbanegård, bliver der nu passet bedre på ham. Gerningsmanden risikerer skærpet straf.

Yahya Hassan læste digte op for en tætpakket sal på Godsbanen i Aarhus for en uge siden. Nu bliver sikkerheden omkring ham skærpet. ?Foto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg sidder faktisk over for Yahya Hassan lige nu og diskuterer, hvordan vi skal give ham mere beskyttelse,« siger Mille Rode, daglig leder af Dansk Pen, via en telefonforbindelse til Berlingske.

Hos organisationen Dansk Pen hjælper man forfattere med at undgå vold og trusler. Mille Rode mener, at man ikke kunne have gjort meget mere for at beskytte Yahya Hassan, da han mandag aften blev overfaldet på Københavns Hovedbanegård af en 24-årig mand.

Yahya Hassan var lige steget af toget sammen med sin kæreste og havde endnu ikke været hjemme og hente sin overfaldsalarm, da den 24-årige kastede sig over Yahya Hassan.Politiet kom så hurtigt, de kunne, og anholdt overfaldsmanden, der viste sig at være et kendt ansigt. I 2007 blev Abdul Basit Abu-Lifa som 17-årig idømt syv års fængsel for terror. Han blev prøveløsladt i 2000 og har skiftet navn til Isaac Meyer.

Hændelsen får nu politiet og Dansk Pen til at øge beskyttelsen af den islamkritiske digter.

»Vi overvejer i disse timer, om der skal mere beskyttelse til, og det skal der uden tvivl. Foreløbig har politiet koncentreret sig om at beskytte Yahya Hassan ved arrangementer. Men nu drøfter vi sammen med politiet, hvordan vi sikrer Yahya, når han skal ned efter smøger, i skole og den slags,« siger hun og uddyber:

»Det er de uforudsete angreb, der har været udfordringen. Jeg ved ikke, hvad man mere kunne have gjort i situationen bortset fra det, som vi gør nu, hvor vi sikrer, at der er folk med ham hele tiden.«

Mille Rode kan ikke gå i detaljer med, hvad der præcis kommer til at ske i forhold til den intensiverede politibeskyttelse, men oplyser, at den allerede er sat i gang.

Risikerer skærpet straf

Sagen om overfaldet havnede i første omgang hos Københavns Politi, men er senere blevet overdraget til Sektionen for Personfarlig Kriminalitet, hvor man nu efterforsker sagen og overfaldsmandens motiv.

»Vi er i forvejen tovholder på de trusselssager, der har været mod Yahya Hassan. Derfor er det helt naturligt, at vi nu overtager sagen,« siger vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen, leder af Sektionen for Personfarlig Kriminalitet i Københavns Politi.

Han fortæller, at Isaac Meyer risikerer en skærpet straf. Han er nemlig ikke alene sigtet for straffelovens paragraf 242, som dækker over »den blødere voldsparagraf«, men sigtes også for paragraf 81 stk. 6 og 7, der kan skærpe den eventuelle voldsdom, når gerningen har baggrund i andres etniske oprindelse, eller gerningen har baggrund i den forurettedes lovlige ytringer i den offentlige debat.

Overfaldsmanden var tirsdag i grundlovsforhør og er indtil videre blevet varetægtsfænglet i 13 dage, mens politiet efterforsker overfaldet på Yahya Hassan, som fik gentagne knytnæveslag i ansigtet og på kroppen

.Både Jens Møller Jensen og Isaac Meyers forsvarer, Ulrik Rasmussen, fortæller til Berlingske, at den sigtede stadig nægter at udtale sig om motivet bag overfaldet på Yahya Hassan. Ulrik Rasmussen vurderer dog ikke, at hans klient vil få en skærpende straf.

»Jeg tvivler på, anklagemyndigheden kan løfte bevisbyrden for, at der har været et motiv, der falder ind under paragraf 81 stk. 6 og 7,« siger han.

Kan anklagemyndigheden ikke løfte bevisbyrden, står overfaldsmanden til de sædvanlige 40 dages fængsel.