Venstreorienterede kunstnere vil gerne dekoreres med ridderkorset

Selv om det i venstreorienterede og kulturradikale kredse tidligere har været uacceptabelt at tage imod en Dannebrogsorden, er det i dag de færreste, der siger nej tak til et ridderkors.

Flere danske kunstnere takker, bukker og nejer, når de får tildelt et ridderkors af hoffet.

Modstanden mod Kongehusets dekoreringer er blevet noget mindre, og det er i dag de færreste, der sig nej tak til et ridderkors, fortæller kongehusets ordenssekretær, Henning Fode, til Politiken.

Flere af de nulevende modtagere af Dannebrogsordenen er da også kunstnere, man normalt vil forbinde med den antiautoritære del af den danske kulturscene. Historikere med speciale i kongehuset vurderer over for Politiken, at stadig flere venstreorienterede tager imod et ridderkors.

»Før var det for hele venstrefløjen uacceptabelt at tage imod en Dannebrogorden. Ordensvæsenet var man imod af ideologiske grunde, men den antihierarkiske indstilling er blegnet på samme måde som hele venstrefløjsideologien,« siger Sebastian Olden-Jørgensen, lektor ved Københavns Universitet, til Politiken.

Ifølge filminstruktør Lars von Trier, som selv modtog et ridderkors i 1997, men som han tre år senere afleverede tilbage, er der gået »gået galskab i majestæteriet«.

I forbindelse med Dronnningens 75-års fødselsdag torsdag har hun udvalgt 35 personer, som skal have Dannebrogsordenen, og en del af dem er kulturpersoner.