Velsignelse af kønsskiftede skal til afstemning i engelsk kirke

Church of England skal stemme om, der skal være en særlig kirkehandling, der byder kønsskiftede velkomne. Samtidig kan homoægteskaber stadig ikke velsignes i kirken.

Protesterende mod den anglikanske kirkes afvisning af homovielser uden for den sidste synode i Church of England, hvor diskussionen var oppe.  Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNAH MCKAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Køn og identitet fylder godt op i kirkernes diskussioner i disse år, og i England skal kirken nu stemme om, hvorvidt  man skal lave et særligt ritual, der byder kønsskiftede (transgenders) velkommen i kirken i deres nye identitet.

Det diskuteres i disse dage på den årlige synode - et kirkeråd, der virker som en slags generalforsamling for kirken - i den britiske Church of England. Her er det kønspolitiske emne centralt i årets diskussioner om kirkens linje,  skriver BBC.com.

Den anglikanske kirke har i forvejen en række ritualer og velsignelser ud over dåb og ægteskab og er nu blevet opfordret til at få tilføjet i liturgien en velkomst til kønsskiftede kristne i deres nye identitet. Tilhængere mener, at det vil hjælpe transkønnede over traumer omkring kønsskiftet og samtidig modarbejde mobning af folk i deres nye identitet. Mens modstandere i kirken har argumenteret med, at der i biblen står, at mennesker er skabt som enten mand eller kvinde.

I Danmark er det på det seneste blevet diskuteret, om præster skulle være tvunget til at vie par af samme køn, og spørgsmålet om køn og seksualitet raser også i den engelskie kirke, der på mange måder er langt mere konservativ end den danske. I dag kan ægtepar af samme køn stadig ikke giftes i kirken, og de kan heller ikke få deres registrerede partnerskab velsignet, ifølge kirkens regler.  Samtidig fylder diskussioner om køn og individ meget i den britiske debat, og det har presset kirken til at tage spørgsmålene op.

Især kirkens afstandtagen fra ægteskaber mellem samme køn er i skudlinjen. Ved sidste synode i februar stemte kirkefolkene om netop dette emne på baggrund af en rapport, som biskopperne stod bag - og som fortsat afviste homo-vielser. Det blev nedstemt af de aktive præster, og nu er der sat to nye udvalgsarbejder i gang, som skal komme med en indstilling til kirkens syn på køn og ægteskab - i løbet af to-tre år. Det fik en af synodens medlemmer til at tvivle på, om biskopperne var klar over, hvor presserende spørgsmålet var.

»Det er et spørgsmål af stor vigtigthed for forholdet mellem nationen og Church of England, og jeg synes, der er ret medet langt græs, der gror i det program, vi er blevet stillet i udsigt,« løde det fra Prof Joyce Hill ifølge BBC.

Men selv om kønsspørgsmålet flytter sig langsomt i den engelske kirke, vedtog synoden dog lørdag at støtte et forbud mod såkaldt omvendelses-terapi - altså psykiatrisk behandling, der har til formål at få folk tilbage i den traditionelle fold, når de har erklæret sig som bøsser, lesbiske, transseksuelle osv. En praksis som både psykiatere og politikere har kritiseret kraftigt, og som kirken nu også  - langt om længe - tog afstand fra.

»Når verden lytter til os, må verden høre os sige, at LGBT orientering og identitet ikke er en forbrydelse. Det er ikke en sygdom, og det er ikke en synd,« fastslog ærkebiskoppen af York, Dr. John Sentamu. om afstemningen.