To af Storm P.s sjældne malerier skal nu sælges på auktion – og du skal have den store pung frem

Det er sjældent, at Storm P.s malerier kommer på auktion. Men i næste uge har auktionshuset Bruun Rasmussen to af kunstnerens oliemalerier under hammeren.

Dette maleri af Storm P. med titlen »Bag Manegen« (1942) er vurderet til 400.000-500.000 kroner. Billedet viser et udsnit af maleriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: bel
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man elsker Storm P.s farverige, humoristiske og tragiske univers, har man nu muligheden for at erhverve et oliemaleri af den danske forfatter, maler, humorist, skuespiller og tegner.

De fleste kender Robert Storm Petersen (1882-1949), bedre kendt som Storm P., som humorist og dagbladstegner. Han tegnede først på Ekstra Bladet, og fra 1916 var fast tilknyttet Det Berlingske Hus.

Her skabte han blandt andet tegneserien Peter og Ping, Vejrhunden Grog om hans hunds forståelse af tilværelsen set fra knæhøjde og den filosoferende, morsomme og tænksomme serie Dagens Flue.

Selv i dag, mere end et halv århundrede efter Storm P.s død, kender mange hans uforlignelige tegninger og humor.

Også en dygtig maler

Men mange ved ikke, at Storm P. også var en en dygtig maler, og nu har man altså chancen for at købe to af hans værker.

Auktionshuset Bruun Rasmussen har 7. december to af Storm P.s malerier under hammeren.

»Vi ser ofte Storm P.s karikaturer og illustrationer på auktion, men der går år imellem, at vi har fornøjelsen af at udbyde hans malerier til salg. Sidste gang var i 2015, hvor vi havde et mindre maleri,« siger Kathrine Eriksen, vurderingsspecialist i moderne kunst hos Bruun Rasmussen.

Storm P.s maleri »Bag Manegen« (1942). Fold sammen
Læs mere
Foto: bel.

Det ene af de to malerier, »Bag Manegen« (1942), er vurderet til 400.000-500.000 kroner. Billedet viser den aldrende, rødnæsede kunstner sammen med sin hund i et cirkus bag manegen omgivet af Pjerrot og cirkusartister. Cirkusverdenen var livet igennem et motiv for Storm P., hvor han kunne afspejle livets tragiske og komiske sider.

Billedet er købt direkte hos kunstnerens og har siden været ejet af køberens familie.

Det andet maleri, »Sommer«, som kommer på auktion, har blandt andet været i arkitekten og kunsthistorikeren Vilhelm Wanschers eje og er vurderet til 100.000-125.000 kroner.

I 2007 blev et maleri af Storm P. solgt hos Bruun Rasmussen for 500.000 kroner. Dengang lød vurderingen på 100.000 kroner.

Maleriet »Sommer«, som blandt andet været i arkitekten og kunsthistorikeren Vilhelm Wanschers eje, er vurderet til 100.000-125.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: bel.

Storm P.s produktion er ifølge Den Store Danske Encyklopædi opgjort til cirka 150 malerier og cirka 60.000 tegninger. Hovedparten af disse arbejder findes på Storm P.s museum, Storm, på Frederiksberg.

Storm P.s satiriske, samfundskritiske og humoristiske tankegang går igen i hans malerier, hvor han påvirket af ekspressionismen i Frankrig og Tyskland blandt andet satte fokus på industrisamfundet, naturen og menneskets forhold til storbyen.

Nikolaj Brandt, direktør for museet STORM på Frederiksberg, som har en stor samling af Storm P.s tegninger og malerier, siger, at Robert Storm Petersen har sin helt egen rolle i den danske modernisme.

»Ikke mindst i første halvdel af det 20. århundrede var han ikke bare meget i vælten i dansk kunst, han var også med til at introducere ekspressionistiske kunstnere i Danmark. I 1917 var han med til at organisere en udstilling med Paul Klee og Wassily Kandinsky i København i samarbejde med det tyske galleri Der Sturm, som spillede en central rolle i tysk ekspressionisme. Storm P. var ikke som Edvard Weie og Vilhelm Lundstrøm med til at definere modernismen i Danmark, han var en slags joker, der gjorde det på sin egen måde og brugte karikaturen og satiren i sine malerier,« siger Nikolaj Brandt.