Norske forlag er i oprør: har fået bøder på tilsammen en halv milliard for unfair bogpriser

Konkurrencetilsynet i Norge har tildelt landets fire største forlag, herunder det danskejede Cappelen Damm, bøder på tilsammen 545 millioner norske kroner. Direktør kalder afgørelsen fuldstændig absurd. Forlag vil anke afgørelsen.

Den norske forlagsverden er stærkt utilfreds med, at det norske konkurrencetilsyn har idømt Norges fire største forlag en bøde på tilsammen over en halv milliard. Billedet er fra børnebogsafdelingen i det nye, fantastiske kommunale bibliotek, Deichman Bjørnvika, som åbnede i sommeren 2020 i Oslos centrum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigrid Harms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norges fire største forlag, Gyldendal, Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke samt Aschehoug, fik tirsdag en økonomisk mavepuster.

Det norske konkurrencetilsyn mener, at de gennem abonnement på en database, Bokbasen, har delt informationer, som kan begrænse konkurrencen på bogmarkedet og dermed resultere i for høje priser.

Tilsammen har de fire forlag fået bøder, såkaldte overtrædelsesgebyrer, på ikke mindre end 545 millioner norske kroner for unfair konkurrence.

Konkurrencetilsynet, udsendte tirsdag en pressemeddelelse, hvor man slår fast, at det er »ulovligt for konkurrenter at dele information, som kan begrænse konkurrencen på et marked«.

Tilsyn: »Mange beviser«

De fire forlag er konkurrenter i et stærkt koncentreret bogmarked, hvor de gennem mange år har stået for 90 procent af omsætningen på markedet, skriver den norske konkurrencemyndighed.

»Konkurrencetilsynet har i efterforskningen fundet mange beviser på, at forlagene har delt konkurrencefølsom information i en database, de alle havde adgang til. Dette har givet aktørerne fuldstændig overblik over hinandens optræden på markedet og kan have ført til, at vi forbrugere har måttet betale højere priser på bøger,« siger tilsynets direktør, Tina Søreide, i pressemeddelelsen.

Ifølge den norske konkurrencemyndighed sælger Bokbasen flere typer abonnementer, og det er det såkaldte Mentor Forlag, som sagen drejer sig om. Bokbasen har brudt konkurrenceloven ved at gøre det mulig for forlagene at udveksle informationer gennem Mentor Forlag.

»Delingen af konkurrencefølsom information har gjort det lettere for forlagene at tilpasse deres markedsstrategi ud fra konkurrenternes planer,« hedder det.

Forlag: »Fuldstændig absurd«

Cappelen Damm, som er ejet af den danske Egmont-koncern, vil anke afgørelse. Forlaget har fået en bøde på 131,4 millioner norske kroner.

»Konkurrencetilsynet gør i sin afgørelse gældende, at Cappelen Damm sammen med andre forlag har brugt Bokdatabasen som et værktøj til markedsovervågning af priser og udgivelser. For Cappelen Damm fremstår en sådan virkelighedsbeskrivelse som fuldstændig absurd,« udtaler Tom Harald Jenssen, administrerende direktør i Cappelen Damm, i en pressemeddelelse.

Forlaget mener, at Bokbasen bredt betjener alle dele af litteratur-Norge – forlag, boghandlere, biblioteker og skoler – og er det mest opdaterede katalog over bogudgivelser i landet.

»Konkurrencetilsynets afgørelse indebærer et grundløst angreb på den norske bogbranche,« siger Tom Harald Jenssen.

Gyldendal i Norge, som oprindeligt er stiftet af Gyldendal i Danmark, er også dybt uenig i afgørelsen.

»Vi er fundamentalt uenige i tilsynets vurdering og vil føre sagen videre. Bogbasen giver alle offentlig og lige adgang til information om alle bogudgivelser og er helt væsentlig for at give befolkningen et bredt tilbud af litteratur. Den er ikke indrettet til at udveksle konkurrencefølsom information, er ikke egnet til dette og har ikke været brugt til dette. Der foreligger heller ikke noget, som viser en sådan adfærd fra de involverede parter,« skriver Gyldendals koncernchef, John Tørres Thuv, i en børsmeddelelse.

Gyldendal har fået en bøde på 252.100.000 norske kroner.

Forlaget Aschehoug mener, at afgørelsen er truffet på et forkert grundlag og ønsker også at anke afgørelsen, skriver det norske bogsite BOK 365.

»Vi er rystet over kvaliteten af Konkurransetilsynets arbejde og ser frem til at få behandlet beslutningen i  Konkurrenceklagenævnet,« siger koncernchef og forlægger Mads Nygaard til BOK 365.

Danske Forlag: Gigantiske bøder

Herhjemme kalder Lene Juul, forperson i forlæggernes interesseorganisation Danske Forlag og direktør i JP/Politikens Forlag, bødernes størrelse for »gigantiske«.

»Det er jo ikke store internationale techvirksomheder, som har fået disse bøder, men forlagsvirksomheder med en overskudsgrad på fem-seks procent. Nogle af dem tjener jo slet ikke den slags beløb om året. Det er så store bøder, at det kan få betydning for forlagenes drift, men lad os nu se, hvad der sker, når afgørelsen bliver anket,« siger Lene Juul.

Hun siger, at der i Danmark ikke findes en lignende tjeneste, som den de fire norske forlag benytter på Bokbasen.

»I Danmark har vi Bogportalen, som er ejet af distributionskanalen DBK, der er en selvstændig virksomhed, og den har vi et abonnement på. Vi kan se vores egne titler, men ikke noget som helst om andre forlags titler og priser. Vi er heller ikke medejere af portalen. I Norge er nogle af forlagene medejere af Bokbasen,« siger Lene Juul, som ikke mener, at danske forlag kan komme i en situation som den, norske forlag nu har fået bøder for.