Rotteplage bekæmpet med hårdhændede metoder i Kongens Have

Modelfoto. Fold sammen
Læs mere

I sommer blev Kongens Have i det centrale København oversvømmet med rotter, som kunne mæske sig i de mange efterladte madvarer, som picnic-spisende københavnere efterlod sig. Nu har rottefængere nedlagt 600 af skadedyrene, men en berømt og berygtet kæmperotte kan de ikke få ram på.

Det skriver TV 2 Lorry.

Kampen mod rotterne begyndte i efteråret, hvor mange af de gamle buske og bede i den gamle renæssancehave blev fjernet. Gartnerne fik et mindre chok, da de opdagede, hvor mange rottereder der gemte sig under buskadserne og ved legepladsen.

Læs også: Tør du købe Københavns billigste lejlighed?

Rottefængere fra blandt andet JK Kloakservice blev tilkaldt, men rotterne var ikke sådan at få bugt med. Hverken gift eller fælder virkede efter hensigten, så rottefængere måtte tage mere drastiske metoder i brug. De begyndte at skyde rotterne med salonriffel, og hvis de nåede at forsvinde ned i et hul, tyede rottefængerne til svovlbomber, der dræber skadedyrene, som giver mange danskere myrekryb, på få minutter.

Nu er antallet af rotter i Kongens Have reduceret betydeligt, men en kæmperotte, som alle, der arbejder i Kongens Have, kender, giver stadig rottefængerne grå hår i hovedet. 'Landemærket' kalder de rotten, der måler en halv meter fra halespids til snude, fordi den holder til ved gaden af samme navn.

»Vi har prøvet med alverdens ting at aflive ham, men vi har ikke kunnet få ham aflivet endnu,« fortæller Claus Carlsen fra JK Kloakservice til TV 2 Lorry.

Kongens Have tiltrækker hvert år 3,5 million gæster, og mange af dem rydder ikke godt nok op efter sig, når de har spist picnic i haven. Det har gjort Kongens Have til et rent slaraffenland for rotterne.

Læs også: Det endelige design: Her er Københavns nye skiløjpe

Det er ikke kun i den populære park i hovedstaden, at rotterne er et stigende problem.

På grund af den øgede efterspørgsel har mange kommuner hævet gebyret til bekæmpelse af de små skadedyr med flere hundrede procent. Over fem år er gebyret gennemsnitligt steget 80 procent, viser en aktindsigt, som kommunen.dk har foretaget.

Flere kommuner markerer sig med stigninger på over 300 procent. Topscoreren er Allerød Kommune, der har hævet gebyret med 693 procent fra 2014 til 2018.