»Research kommer nemt til at stå i vejen for skrivekunsten«

Mich Vraa, forfatteren til en trilogi fortæller om sin udsi

Foto: Privatfoto

I øjeblikket er den ret kaotisk, min udsigt. Uden for vinduerne er der ikke meget at komme efter, regn og grå himmel, men når jeg arbejder, er skrivebordet fuldt af print, notater og bøger. Foruden gamle kameraer, indkøbt gennem de seneste måneder i Herning, København og Berlin.

Man kunne kalde det hands-on-research. Hovedpersonen – Faith – i min vestindiske romantrilogis sidste bog er fotograf i 1917, da USA overtager Dansk Vestindien, og hendes far havde samme profession under Fireburn-oprøret på Sankt Croix fyrre år tidligere. Han hedder Carl, og det er ham, man møder som en lille dreng med et papskilt om halsen på sidste side i bog to, »Peters kærlighed«.

Research er altid en afvejning. Den kommer nemt til at stå i vejen for skrivekunsten, men uden særlig viden kan man ikke skrive en roman. Jeg tror, min journalistiske fortid er en god hjælp her – jeg kan faktisk skrive og researche i samme stund og sidder ikke sjældent med Carls gamle trækamera på skødet mens jeg skriver om de grufulde ting, han fotograferede i 1878.