Rane Willerslev efter debat om Lyngvild: »Al videnskab har et element af fiktion i sig«

Nationalmuseet udforsker »spændingsfeltet mellem fiktion og virkelighed« i kommende vikingeudstilling. Det har vakt debat, men ifølge museumsdirektør Rane Willerslev er fiktion en forudsætning for videnskab.

Museumsdirektør Rane Willerslev finder det ikke problematisk, at Nationalmuseet udforsker spænidngsfeltet mellem fiktion og fakta. Tværtimod mener han, at fiktion er en forudsætning for al videnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

»Fiktion er ikke en modsætning til videnskab. Det er meget vigtigt. Fiktion er en forudsætning for videnskab. Men der kan være mere eller mindre kvalificerede fiktioner. Det, vi har forsøgt med denne udstilling, er at undersøge, hvordan vi får det bedste udtryk på en kvalificeret fiktion om vikingerne.«

Sådan siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, om den debat, der har huseret i forbindelse med museets kommende vikingeudstilling, der åbner 26. november.

I spidsen for udstillingen står designeren Jim Lyngvild, og det har vakt en del debat. Men det har også det faktum, at den nye vikingeudstilling ifølge Rane Willerslev skal »udforske spændingsfeltet mellem fiktion og virkelighed.«

Den udmelding har vakt undren hos flere, men museumsdirektøren mener godt, at Nationalmuseet kan udforske det grænseland. Det handler blot om at skabe den bedst kvalificerede fiktion - en fiktion, der er så faktabaseret som overhovedet muligt.

»Al formidling er en fiktion. Al videnskab har et element af fiktion i sig. Det afgørende er, om du laver kvalificerede fiktioner. Den gamle udstilling, som den nye udstilling er en opgradering af, er jo også en fiktion. Det er bare en mere anerkendt »museumsfaktuel« fiktion. Når du arrangerer genstande på en særlig måde i en montre, begynder du at lave en fiktion,« siger Rane Willerslev.

Formidlingsgreb

Jim Lyngvild har tidligere fortalt, at han har haft et hold af eksperter fra Nationalmuseet med sig under hele arbejdet med den nye udstilling. Han har stået for scenografien, og eksperter har ifølge både Jim Lyngvild og Rane Willerslev verificeret de vikingehoveder og fotografier, som førstnævnte har produceret til udstillingen.

En del af den kritik, der har været rettet mod den nye udstilling, har været forankret i samarbejdet mellem Jim Lyngvild og Nationalmuseet, og flere har på de sociale medier sat spørgsmålstegn ved Jim Lyngvilds faglige egnethed.

»Der er ingen tvivl om, at Nationalmuseet står for viden og videnskabelig genereret viden. Vi har været ekstremt opmærksomme på det, og det er derfor, vi har mandsopdækket Jim Lyngvild med eksperter og sørget for, at de kan stå inde for det, der bliver lavet, og bekræfte, at det er kvalificerede fiktioner - »sådan her kunne de godt se ud, og det har vi belæg for«. Men det er ekstremt vigtigt for os samtidig at gøre historien relevant for befolkningen. Vores særlige opgave i samfundet er at formidle videnskaben til den danske befolkning. Det kræver, at du laver nogle formidlingsgreb, der gør, at de bliver interessante, men stadig kvalificerede. Det er alfa omega, og det har vi taget al højde for,« siger Rane Willerslev og fortsætter:

»Jim Lyngvild er rigtig dygtig til at give et menneskeligt udtryk på de her vikinger. Det må man sige, og det vil jeg godt stå inde for. Det er det, vi godt vil have, og vi ville have det som en kvalificeret fortælling. Der er ikke noget i den udstilling, som eksperterne ikke har været inde over og vurderet, om der er belæg for.«

Ingen kan det, som Jim Lyngvild kan

Rane Willerslev påpeger, at der har været en del misforståelser i debatten om den nye udstilling. I Berlingske udtrykte Jes Fabricius Møller, lektor i historie på Københavns Universitet, en bekymring for samarbejdet med Lyngvild, efter at Nationalmuseet tidligere i år har fyret et antal medarbejdere.

»Jim Lyngvild er ikke hevet ind som ekspert og står altså ikke i stedet for vores egne eksperter. Det er 33 mennesker i alt på museet, der er blevet afskediget, og de er ikke alle sammen eksperter. Jim Lyngvild overtager ikke deres arbejde, der er ikke nogen af de mennesker, der vil kunne gøre det,  som han gør. Han erstatter ikke en ekspert. Han laver det, som vi under alle omstændigheder skulle have nogen til at hjælpe os med,« siger Rane Willerslev.

På åbningsdagen, 26. november, holder HBO Nordic pressemøde på Nationalmuseet i anledning af den nye sæson af TV-serien »Vikings«.