Pokémon Go er spillet, der kan redde parforhold, kurere fedme og ændre verden

ARKIVFOTO: Pokémonjagt i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK KAUZLARICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man ved, man har hænderne i noget specielt, når en kort gåtur fører til, at man tre gange undervejs falder i entusiastisk snak og får tildelt op til flere highfives af mennesker, man aldrig har mødt før.

Sådan en oplevelse havde jeg tirsdag formiddag, da jeg gik en tur ved Langelinie og Kastellet i København. Ene og alene, fordi folk fik øje på, at jeg gik med min smartphone i hånden og spillede det mest omtalte spil i årevis: Pokémon Go.

To år efter, at Google som en aprilsnar præsenterede idéen om at fange Pokémon i den virkelige verden, har spilvirksomheden Niantic i samarbejde med Nintendo gjort alvor af tanken og taget verden med storm med udgivelsen af mobilspillet Pokémon Go. Spillet blev frigivet i sidste uge i USA, Australien og New Zealand, mens resten af verden har måttet vente tålmodigt.

Der findes dog flere forskellige måder at tyvstarte for alle os andre – blandt andet for iPhone-brugere ved at oprette en Apple-konto fra en af de føromtalte lande. På verdensplan har Pokémon Go allerede flere brugere end den populære dating-app Tinder, og ifølge flere medier bliver det sociale medie Twitter også snart overhalet.

Spillet går kort fortalt ud på at fange alle de forskellige Pokémon-figurer og udkæmpe kampe med og mod andre spillere. Det er der for så vidt ikke noget nyt i.

Det banebrydende element består i, at man er nødt til at bevæge sig rundt i den virkelige verden for at finde de 151 forskellige Pokémon-karakterer samt genstande, som hjælper med at udvikle dine figurer. Hele verden er så at sige din spilleplade, og din karakter bevæger sig rundt på en Google Maps-agtigt kort ved hjælp af GPS-signal, i takt med at du bevæger dig rundt med din telefon i hånden.

Du vil møde forskellige typer Pokémon, alt efter i hvilket terræn du befinder dig. Der er eksempelvis stor forskel på at være ved Langelinies vandkant og Kastellets grønne arealer. Når man spotter en Pokémon på sit kort og er tæt nok på, klikker man på den, hvorefter den via kameraet på din telefon vil dukke op, som om den stod lige foran dig i virkeligheden. Det kaldes populært »augmentet reality«, som på dansk bedst kan oversættes til forlænget eller forøget virkelighed.

Artiklen fortsætter under billedet

Spillerens lokation bliver overført direkte til Pokémon Go's Google Maps-lignende kort. Her har vi muligheden for at fange Bulbasaur, Squirtle og Charmander (uden for billedet). Screendump fra iPhone: Jonas Høy Bruun Fold sammen
Læs mere

Verden kommer ikke til at føles som den samme, efter man er stået ansigt til ansigt med en Bulbasaur i spisestuen, mens Tour de France kørte på TV'et i baggrunden. Eller da jeg tørt kunne konstatere til en af mine gode kammerater, at han havde en Krabby i panden.

Selvom Pokémon Go kan være bekymrende vanedannende, har det samtidig sine sociale fordele.

Min kæreste har eksempelvis næsten ikke kunnet tro sit held, når jeg nu flere gange på en uge har foreslået, om vi ikke lige skulle gå en aftentur sammen. Og på de sociale medier er det nu blevet helt normalt at se folk, der spørger åbent ud til såvel venner og fremmede, om ikke der er nogen, som er friske på en tur ud i det blå for at fange Pokémon sammen.

Selv ikke det våde og blæsende vejr ser ud til at kunne stoppe bølgen.

Der er noget forfriskende selvmodsigende i, at et computerspil lægger op til motion og socialt engagement, når anken mod den form for hobby plejer at være det modsatte. Pokémon Go er af den støbning, som får dig til bevidst at gå omveje. Som en amerikansk ven skrev på sin Facebook-væg forleden:

»Kan I huske dengang, hvor Pokémon Go tog verden med storm, fik folk til at gå og kurerede fedme for evigt?«

Ustabile servere og det faktum, at man med rigtige penge kan tilkøbe sig ret store fordele i spillet, gør, at det er svært at svinge sig op på et maksimalt antal stjerner.

Og om Pokémon Go har dybde nok til at fastholde brugerne til stadiet efter, at den vilde hype har lagt sig, er svært at spå om.

Men spillet vil utvivlsomt gå over i historiebøgerne som et af de mere banebrydende.

En Magikarp bliver fanget på Kastellet i København. Screendump fra iPhone: Jonas Høy Bruun. Fold sammen
Læs mere