Nyt portræt af Fogh afsløret

Maleren Thomas Kluges portræt af den tidligere statsminister er netop blevet præsenteret på Frederiksborg Slot.

Kunstneren Thomas Kluges bud på Anders Fogh Rasmussens eftermæle. Fold sammen
Læs mere

Der er ikke meget hulemand over det nyeste portræt af den tidligere statsminister og nuværende generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Tværtimod har maleren Thomas Kluge foreviget Fogh som statsmanden i glansrollen som EU-formand. Efter vanskelige forhandlinger om EUs udvidelse mod øst kunne Fogh i 2002 møde verdenspressen med de berømte ord:

- Ladies and gentlemen. We have an agreement.

Se billedserien: Foghs nye portræt

Traktaten og formandsskabet blev en central milepæl i Foghs tid som statsminister, og nu også en central del af hans portæt og politiske eftermæle.

- Jeg har malet ham (Fogh, red.) i en situation, der er ét af hans mest stolte øjeblikke. Og hans første store skridt ind på den internationale scene. Underskrivelsen i 2002 af traktaten om udvidelsen af EU. Han står med fyldepennen og den bog, som traktaten er i, forklarede Thomas Kluge for nylig i et interview med Berlingske.

Undervejs i portrætprojektet har de to - kunstneren og generalsekretæren - besøgt Rom for at se den vigtige traktat med egne øjne. Portrættet af Fogh skal fremover hænge i Frederiksborg Slots samtling af tidligere danske statsministre fra de seneste 500 år. 

Så sent som i december sidste år blev et andet maleri af Anders Fogh afsløret. Dengang var der tale om det officielle statsministerportræt til Christiansborg. Det var maleren, piloten og den tidligere BZ'er Simone Aaberg Kærn, der stod bag.