Nu åbner Københavns nye oplevelsesrute

Søndag lanceres Havneringen, en 13 km lang gå-, løbe- og cykelrute langs Københavns Inderhavn. Målet er at få flere københavnere og turister til at bruge havnen – og især til at bruge flere dele af den end Nyhavn og Islands Brygge.

Jette Grøndal og Monique Andersen hygger ved vandet ved Nokken med hundene Milo og Malle. Fotos fra en del af den nye havnering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fiskehejre tripper elegant rundt i kanten af den lille sø. På grusstien langs søen kører tre cyklister forbi i roligt tempo. Lidt længere fremme ligger et ungt par i græsset og spiller backgammon.

Vi er på Havneringen, en ny cykel-, gang- og løberute, der bugter sig 13 kilometer rundt om Københavns Inderhavn, fra Nyhavn og Holmen i Nord til Sluseholmen og Amager Fælled i syd.

Havneringen er ikke helt nyanlagt, stierne har været der længe, men den lanceres nu som en såkaldt oplevelsesrute, hvor netop oplevelser som at slå sig ned i græsset på Amager Fælled med udsigt til det moderne byggeri på den anden side af havnen er væsentlige.

»Vi vil gerne have folk til at bruge alle dele af Københavns Havn og ikke kun det, man kender bedst – som for eksempel Nyhavn og Christianshavn,« siger projektleder i Mobilitet og Byrum i Københavns Kommune, Lars Anker Angantyr.

Ramiro Patricio har i mange år fisket på broen ved Sluseholmen, hvor der hver sommer kommer de samme mennesker og nyder sommeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

Havneringen har været undervejs siden 2013, men på grund af blandt andet forsinkelser af Inderhavnsbroen, der forbinder de to nordlige dele af Havneringen, er lanceringen blevet udsat. Inderhavnsbroen gaber stadig, og Belvederebroen, der er en del af ruten i Sluseholmen, forventes ikke klar før tidligst i 2018.

Men resten af ringen er klar til at blive brugt, og derfor vil Københavns Kommune ikke trække lanceringen længere.

»Det er jo nu her til sommer, man især vil bruge ruten,« siger Lars Anker Angantyr.

Oplagt cykeltur for turisterne

Vi cykler videre nordpå, forbi haveforeningen Nokken, der ligesom de røde fiskerhuse ved Sluseholmen står i fascinerende kontrast til de moderne byggerier, der skyder op som hurtigtvoksende paddehatte på begge sider af den sydlige del af havnen.

»Her kommer jeg nogle gange med min madpakke,« siger Lars Anker Angantyr og peger på en plet af idyl, græs helt ned til vandet, ingen iskiosker, ingen trafikstøj, ingen andre mennesker end en ældre herre på luftetur med hunden.

»Det vil ikke være alle, der synes, at det her er dejligt, folk har jo forskellige behov, og nogle vil hellere være på Papirøen eller ved Havnebadet på Islands Brygge, men vi håber, at vi kan åbne øjnene hos både lokale og turister for, at der findes mange andre fine områder langs havnen, så man får folk bredt lidt mere ud,« fortsætter han.

Cykelbroen ved Havneholmen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

Målet er ikke kun at få dem, der allerede bruger havnen, bredt mere ud, Havneringen skal også helst få flere til at komme ud i de grønne områder, hovedstaden har. Både byens egne indbyggere og turister.

En undersøgelser viser, at godt halvdelen af alle turister angiver det grønne København, inkl. cykelkulturen, som en af årsagerne til at holde ferie i København. Og i den sammenhæng er Havneringen oplagt at sende turister ud på.

»Set fra en turismevinkel taler Havneringen sig ind i flere af fortællingerne om København, blandet andre om det bæredygtige København, den maritime storby og vores cykelkultur og en overordnet fortælling om en by med en høj livskvalitet. En livsstil, mange turister gerne vil opleve, når de besøger København,« siger Emil Spangenberg, kommunikationschef i Wonderful Copenhagen.

 

Ikke kun en cykelrute

Havneringen er dog ikke udelukkende en cykelsti, selv om den på papiret er en af hovedstadens såkaldt grønne cykelruter.

Det understreger Morten Kabell (Enh.), teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

»Havneringen er med til at gøre det nemmere at komme rundt i byen på cykel, men det er ikke dens eneste formål. I Københavns Kommune har vi de senere år anlagt ting, så de har flere anvendelsesmuligheder. Havneringen er ikke bare en cykelrute eller bare en løbe- eller gangrute, det er også en oplevelsesrute, og så kan folk bruge den, som de hver især har lyst til. Men uanset hvordan man bruger den, er håbet, at københavnere og turister vil lægge mærke til den transformation, havnen og byen gennemgår,« siger Morten Kabell.

Pensionist Buller fotograferet på Nokken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

At Havneringen i lige så høj grad er beregnet til slentre- eller løbeture som ture på to hurtige hjul, er informationsstandere undervejs på ruten bevis på. Her fremgår det af meget pædagogiske illustrationer, at der findes forskellige distancer på Havneringen, på henholdsvis to, fire, syv og 13 km.

Afkortningen af ruten sker ved at krydse en af broerne over havnen, for eksempel Bryggebroen mellem Islands Brygge og Fisketorvet. En bro, Morten Kabell henviser til ved spørgsmålet om brugermålet for Havneringen. Målet for Bryggebroen var 3.000 cyklister på en gennemsnitshverdag – i 2015 brugte dagligt i gennemsnit 16.900 cyklister broen.

»Jeg håber på, at folk, ligesom med Bryggebroen, overrasker positivt og kommer til at bruge Havneringen,« siger Kabell.

kort Fold sammen
Læs mere