Nærkontakt af tåbelig grad

Lawrence Kasdans »Dreamcatcher« er en skrækkelig skrækfilm.

Forrykt vås kan være underholdende nok i passende portioner, men der er en grænse, og den overskrider Lawrence Kasdans »Dreamcatcher« med adskillige kilometer.

Filmatiseringen af endnu en rablende roman af den lovlig produktive Stephen King begynder ellers ret lovende som en gådefuld beretning om fire mænd udstyret med parapsykologiske evner efter en mystisk fælles oplevelse i barndommen. Men da de fire synske venner tager på weekendophold sammen i en isoleret skovhytte i det sneklædte Maine og dér angribes af groteske rumvæsener, placerer filmen sig i en uheldig position mellem det grumme og det grinagtige, og da den hemmelige militærstyrke Blue Unit går i buldrende aktion for at udrydde rumvæsenerne, bliver »Dreamcatcher« mere og mere bimlende absurd.

Det er ganske sørgeligt, for Lawrence Kasdan berigede os engang med så væsentlige film som »Gensyn med vennerne«, »Turist ved et tilfælde« og »Grand Canyon«. I dag har han tilsyneladende ikke andre ambitioner end at være kulørt på en effektiv måde, men hans erfarne tekniske håndelag kan ikke skabe nogen form for rimelig sammenhæng i en historie, der er kogt uspiseligt sammen af ingredienser fra »Stand by Me«, »Alien«, »Evil Dead« og »Invasion of the Body Snatchers«.

I princippet er det forfriskende at opleve de stort set ukendte Thomas Jane, Jason Lee, Damian Lewis og Timothy Olyphant i hovedrollerne, men de frådende aliens ser ud, som om de er indkøbt ved et ophørsudsalg på en overskudslager for specialeffekter, og som skrækfilm er »Dreamcatcher« decideret skrækkelig. Det har den ellers så fænomenale Morgan Freeman måske fornemmet, for han spiller på lutter mekanisk rutine i en firkantet birolle som gal general, og det er faktisk mere skræmmende end at se folk blive ædt af savlende rumvæsener.

Titlen er god, men ikke ny, og mødet med Lawrence Kasdans kunstneriske nedtur er så beklemmende, at det kan anbefales i stedet at anskaffe sig Ed Radtkes personlige og vedkommende amerikanske road movie »The Dream Catcher«, der blev udsendt på video forrige år. Måske var den for begavet til at få biografpremiere, men det problem har Lawrence Kasdans kompetent fortalte og latent latterlige film mildest talt ikke.