Mit København: Johan Olsen

Musiker, biolog, skuespiller og forsker Johan Olsen er en alsidig mand med mange jern i ilden. Nu er han også forfatter, for 8. september udgiver han »Bogen om verden«, der introducerer børn og andre nysgerrige i naturvidenskabens verden.

Johan Olsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjoern Vejloe

Udover et enkelt smut til Lyngby i opvæksten er Johan Olsen godt og grundigt københavner den dag i dag.

»Jeg kan ikke se mig selv bo andre steder. Jeg er vokset sammen med byen,« siger han

I dag bor han på Vesterbro, når han da ikke lige turnerer Danmark rundt som forsanger i bandet Magtens Korridorer.

Hvad laver du for tiden?
»Jeg er på det sidste af Magtens Korridorers sommerturné. Nu skal vi i studiet og lave lidt musik, før efterårsturnéen går i gang. Jeg arbejder også på laboratoriet med forskellige projekter, hvoraf et giver mig en del grå hår i hovedet, samtidig med at det er sjovt at prøve at få til at lykkes«.

Læs også: Legendarisk café lukker og bliver til ambitiøs ølbar

»Jeg skal spille lidt koncerter med Pligten Kalder til oktober, blandt andet på Kammerateriet i Svendborg. Jeg skal spille verdensmesterskab i havekroket, synge til Amager Fælled Festival og Vegas Sangskat, holde foredrag på en folkeskole på Amager og høre Sonja Hald på Viften i Rødovre den 29. september«.

Hvilken bydel har du det tætteste forhold til?
»Jeg føler mig hjemme både på Vesterbro og på Nørrebro. Jeg boede ca. 20 år på Nørrebro, så selvom jeg flyttede til Vesterbro for en del år siden, har jeg stadig et tæt forhold til Nørrebro. Det, Vesterbro mangler, har Nørrebro - og omvendt«.

Læs også: Nørrebro-burgerbar bliver til vegetarisk bistro

Hvad er det bedste ved København?
»Dens offentlige rum. Demokratiet og sammenholdet, både i lokalområderne og nationalt, er afhængig af, at mennesker fra forskellige subkulturer og samfundslag mødes. Bare se hinanden, kende til hinandens konkrete eksistens. Det kan København, og det skyldes dens pladser, parker og åndehuller. Der er mange af dem, fra Nordvest til Islands Brygge, fra Østerbro til Sydhavnen. Det er der ikke mange andre byer, der kan hamle op med«.

Hvad er det værste?
»Februar, politikere, der vil ødelægge Amager Fælled med en motorvej, havnefronten beskæmmet af rædselsfulde erhvervsbygninger og ødelæggelsen af Carlsberg Byen«.

Læs også: Byens Bedste-vinder åbner gigantisk burgerbar i Kødbyen

Hvilke steder kan du anbefale at gå ud?
»Når man skal 'ud' i København, vil jeg anbefale, at man starter tidligt med en frokost et sted. Man kunne gå på Ñ i Blågårdsgade for eksempel. Virkelig hyggelig, lækker veganercafé. Bagefter tager man en kaffe i hånden og spadserer gennem Assistens Kirkegård, zigzag af små stier, ender på Jagtvej, hvor man køber en pils hver i en kiosk«.

»Så tager man langs den grønne sti, ad Buen over Ågade hen til Landbohøjskolens Have, hvor man går en tur og finder et sted at sidde. Her drikkes de medbragte øl langsomt. Så går man op til Gl. Kongevej, hvor man besøger 90’eren, måske kan man sidde udenfor, hvis vejret tillader det. Man tager sig god tid. Derefter tager man mod Værnedamsvej og kigger på de fine butikker, tager måske på Falernum, hvis man er sammen med en eller nogle, som er til et glas vin, går ad Valdemarsgade mod Istedgade, og her synes jeg, det vil være lidt sært ikke at besøge Skipper Bodega, Simpelt V, Café Erik, Blomsten, Øresund, Kluuden (Mc. Kluud, red.), Riesen og Snork, en perlerække af dejlige værtshuse«.

»Og hvis en af ledsagerne skulle blive lidt cocktailflov, så er Celcius på Oehlenschlägergade det ideelle sted til netop den type aktiviteter. Ja ja, man behøver ikke tage dem alle sammen på én dag. Og en anden rækkefølge er måske også mere hensigtsmæssig, både hvad angår åbningstider og rute. Men jeg garanterer, det bliver smukt«.

Læs også: København har fået et nyt smørrebrødsmekka

Hvor i byen slapper du af?
»Når jeg skal have lidt ro på og bare sidde og stirre lidt ud i ingenting, sætter jeg mig på Assistens Kirkegård eller i Landbohøjskolens Have. De har deres magi og deres historie, som om tiden har skåret de fineste ornamenter i luften, man indånder, så man får lidt af tusinder af skæbners fortælling ind under huden«.

Hvad dyrker du af kultur i København?
»Jeg dyrker cafékultur, kioskkultur, cykelkultur, grille-nede-i-gården-kultur, værtshuskultur, koncertkultur, rygerkultur, forbrugerkultur, hipsterkultur, politisk kultur, antikultur, dekadencekultur, teaterkultur og den slags«.

Læs også: Københavns nye ølbar er en ombygget fiskekutter

Hvad ville du vise en turist i København?
»Jeg ville gå lange ture rundt i gaderne og fortælle røverhistorier om byens historie blandet op med ting, jeg tror, jeg kan huske, fra da jeg flyttede hertil. Jeg ville cykle min turist til Tippen, Sydhavnen, Nokken, Amager Fælled, gå en tur langs Søerne, sidde ved Planetariet og få lidt at spis. Måske en pils på Kennedy’s. Og vi ville ende med en gåtur i Istedgade med sidegader, som jo er mit kvarter nu, og som jeg kan fortælle om. Som sagt synes jeg især, at det er livet i det offentlige rum, på gaderne og i parkerne, der gør København til noget særligt«.

Hvad ville du lave, hvis du selv havde en fridag?
»Jeg har så sjældent en fridag, at jeg måske nok ville bruge den der hjemme med en bog i tæt samarbejde med en sofa eller bænken ude på altanen«.