Kendt britisk komiker skifter navn

To år efter, at hun begyndte at bruge kvindelige stedord om sig selv, har Suzy Eddie Izzard nu også fået et kvindeligt fornavn.

Suzy Eddie Izzard er komiker og skuespiller og har medvirket i en række store Hollywood-film og teaterstykker. Her er hun på scenen på Broadway i 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Josefina Santos
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Suzy Eddie Izzard er navnet på en person, som indtil nu har været kendt under navnet Eddie Izzard.

Den 61-årige skuespiller har længe været blandt Storbritanniens mest kendte komikere, og hun har også optrådt på en række andre sprog, herunder fransk, arabisk, tysk, russisk og spansk – som hun lærte for at kunne optræde på netop de sprog også.

»Jeg kommer til at hedde Suzy Eddie Izzard, det er sådan, jeg ruller. Nu kan folk selv vælge, hvad de vil (kalde mig, red.). De kan ikke sige noget forkert eller fejle, når det angår mig,« siger hun i podcasten Political Party.

Suzy Eddie Izzard siger i podcasten, at hun har ønsket at hedde Suzy, siden hun var ti år gammel.

I en video, som hun lagde på YouTube i 2016, fortalte hun, at hun som en »transkønnet fyr« godt kunne lide at have pæne, lakerede negle, og at hun har vidst, hun var transkønnet, siden hun var fire år gammel. I videoen sagde hun, at hun sprang ud som transkønnet i midten af 1980erne.

»Det var en svær rejse. Men jeg syntes, det var det rigtige at være ærlig om det, og fortælle det til familie, venner og siden til verden, da min karriere tog fart. Jeg identificerer mig dels drenget og dels piget – jeg identificerer mig som begge dele. Og jeg er tiltrukket af kvinder. Jeg ved ikke hvorfor, det er bare den genetiske hånd, jeg har fået,« sagde Izzard dengang, og tilføjede, at hun, siden hun sprang ud, har været udsat for en masse chikane og tilråb fra folk.

Siden 2019 har Izzard sagt »hun« og »hende« om sig selv, efter hun blev omtalt sådan af rektoren på Swansea University, da Izzard blev tildelt en ærestitel fra universitetet, skriver CNN.

Dengang forklarede hun, at det føltes fantastisk at blive omtalt som kvinde, og at hun kort efter selv tog de kvindelige stedord til sig. I december 2022 sagde hun til The Irish Times, at hun foretrækker at blive kaldt hun/hende, men at hun ikke har noget mod at blive kaldt han/ham.

Izzard har længe helt eller delvist båret traditionelt feminin sminke og tøj, også på scenen. Eksempelvis i showet »Dress to Kill« fra 1999, eller som herunder i »Circle« fra 2002, hvor hun fortæller sin berømte sketch om kantinen i Dødsstjernen i »Star Wars«.