Ingen Oscar-nominering til dansk film: »Det er pokkers ærgerligt«

Hverken »Den skyldige« eller dokumentarfilmen »Olegs krig« blev nomineret til en Oscar tirsdag eftermiddag. Formanden for Danske Biografer ærgrer sig. Men han tilføjer, at årets niveau er »exceptionelt højt«. Og heldigvis er der en lille dansk andel i to andre nomineringer.

Jakob Cedergren kommer desværre ikke til Oscar-fest i Hollywood. Hverken spillefilmen »Den skyldige« eller den danske dokumentar »Olegs Krig« blev nomineret til den amerikanske filmpris Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Selv om to danske film var indstillet til den amerikanske Oscar-pris, bliver det ikke i år, vi henter statuetter.

Hverken Gustav Møllers one location-thriller »Den skyldige«, der var shortlistet til kategorien for bedste ikke-engelsksprogede film, eller Simon Lereng Wilmonts dokumentar »Olegs krig«, der var i spil til bedste dokumentar, kommer med til Hollywood, når Oscar-priserne uddeles 24. februar.

»Det er forbandet ærgerligt,« siger Kim Pedersen, der er formand for Danske Biografer. Han skynder sig til at tilføje, at niveauet blandt årets nominerede titler er »exceptionelt højt«.

»Konkurrencen har været vanvittig hård i år. Både »Roma«, »Cold War« og »Kapernaum« kommer med en tsunami af priser i ryggen. Det kan »Den skyldige« slet ikke hamle op med. Så hvis man mener, at det er den bedste film, der skal vinde, så er det rimeligt nok, at vi ikke er med,« mener Kim Pedersen, der heller ikke tror, at andre af årets danske film havde stået distancen.

»Men som dansker er det alligevel surt. En Oscar-nominering er et stort skulderklap til branchen, og dansk film har en flot tradition for at gøre sig gældende.«

Heldigvis er der stadig grund til at finde klaphatten frem. Viggo Mortensen, der er halvt dansk, blev nemlig nomineret for sin hovedrolle i »Green Book«, hvor han spiller en småracistisk chauffør for en sort musiker (spillet af »True Detective«s Mahershala Ali) i 1960ernes USA.

Derudover er Glenn Close nomineret for sin hovedrolle i »The Wife« der er produceret af danske Meta Film med producer Meta Louise Foldager i spidsen.

Blandt storfavoritterne til årets Oscar er mexicanske »Roma«, der fik 10 nomineringer – blandt andet i kategorien »Årets Film« – samt »The Favourite«, der ligeledes har 10 nomineringer.

Danmark vandt senest en Oscar i 2011. Det var da Susanne Bier kunne holde takketalen for hæder til »Hævnen«.

Minoritetsfest

Nanna Frank Rasmussen, formand for foreningen af Danske Filmkritikere, kalder årets Oscar-nomineringer for »Minoriteternes fest«.

»Der er mange film i år med sorte hovedkarakterer og også homoseksuelle og kvinder – som jo ofte behandles som en minoritet – har flere fremtrædende roller end tidligere. Det er tydeligere end normalt, at nomineringerne har en politisk dimension.

F.eks. består en film som »​The Favourite« af et rent kvindeensemble i de bærende roller. Det er ikke ofte en så kvindebåren film er nomineret (i år til ti Oscar, red.),« mener Nanna Frank.

Hvad tænker du om nomineringen af filmen »​Black Panther«, der primær består af sorte skuespillere?

»Personligt synes jeg ikke, »Black Panther« er nogen ekstraordinær god film. Men der har været en massiv kampagne for, at den film ikke skulle overses. Så her kunne man godt forestille sig, at der har været politik indblandet. Det er der jo altid i Oscar-nomineringerne.«

Er der mere politik i det end tidligere?

»Altså jeg synes, de fleste af de her film fortjener deres nomineringer, måske bortset fra »​Black Panther«, som, jeg mener, er en svag film. Men den er måske også udtryk for, at vores smagsbarometer begynder at vende, så det ikke længere altid er Martin Scorseses film om forpinte hvide helte, der løber med alle nomineringerne. Der er også alternative titler, der fylder mere og dermed udfordrer den klassiske idé om, hvad kvalitetsfilm er.«

Hvad synes du om, at det politiske spiller en tiltagende rolle i nomineringerne. Burde man ikke udelukkende vurdere filmene ud fra kunstneriske parametre?

»Det kan man ikke skille ad. At nogen f.eks. synes, at »Black Panther« er en fantastisk film, kan jo skyldes, at de oplever, at de bliver repræsenteret en film, på en måde de ikke har oplevet før. Så det er en illusion at tro, at man kan skille de to ting ad.«