Hundehoveder, hængerøve og Bennys gule sokker

Nordisk Film i Valby åbner fredag 30. september en ny permanent udstilling om Olsen Banden – komplet med rekvisitter fra filmene og rundvisninger med særlige Olsen Banden guider.

Der er både gamle billeder og rekvisitter på den ny Olsen Banden udstilling. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er Tuborg på bordet. Slidte stole omkring det. En Amagerhylde på væggen bag det. Og ved siden af det skæve brune spisebord står stof-versioner af Egon, Benny og Kjeld.

Siden den første film om de tre vaneforbrydere med store ambitioner havde premiere i 1968, har Olsen Banden haft en plads i hjertet hos millioner af danskere. Så stor en plads, at tre af de i alt 14 film er de mest sælgende danske film i biograferne.

Nu kan fans opleve Egon og kumpanerne (næsten) live. I går åbnede Nordisk Film i Valby en ny permanent udstilling om Olsen Banden universet – med blandt andet spisebordet i Kjelds lille lejlighed, hvor mangen et genialt kup er blevet planlagt.

Udstillingen kommer i halen på en tilsvarende på Viborg Museum, som sluttede i august, men bliver i studierne i Nordisk Film af permanent karakter. Og selv om udstillingsarealet i verdens ældste filmstudie, scene 2 i Valby, er mindre end i Viborg, er der flere genstande at gå på opdagelse i.

Gensyn med Bøffens skruenøgle
En del af dem er originale rekvisitter fra filmene, blandt andet flere af kostumerne, den røde kuffert, Kjelds briller, Bøffens skruenøgle og Franz Jäger pengeskabet. Samt den knapt en meter lange tyske granat, der hænger i loftet. Og som mange formentlig vil kunne huske fra »Olsen Banden i Jylland«, hvor den kommer sejlende gennem mørket i den bunker, Egon, Benny og Kjeld er på skattejagt i.

En sekvens i filmen, der ikke lod sig gøre at optage i det massive tyske fæstningsanlæg på den jyske vestkyst, hvorfor bunkeren måtte rekonstrueres hjemme i studiet i Valby.

Det er bare en af de historier, man får på en rundvisning i Olsen Banden universet. For med til udstillingen hører særlige guider, der er stopfodret med bonusinfo om filmene, skuespillerne, instruktøren, særlige episoder og sjove optrin. Samt detaljer om selve udstillingen.

Blandt andet at den kjole, Yvonne er iført, mens hun ligger henslængt i en solvogn på det, der skal forestille at være det forjættede Mallorca bagerst i udstillingen, ikke er en original. Men syet efter en sådan – og af syersken Lotte Dandanell, som var kvinden ved symaskinen i samtlige af filmene om Olsen Banden.

Hjælp fra en samler
Det fortæller Marte Holten Nesheim, der i samarbejde med Nordisk Film har stået for at arrangere udstillingen. Hun har blandt andet anskaffet de mange genstande, der ikke længere findes som rekvisitter fra filmene - fra det Alt for Damerne anno 1971, der ligger på Yvonnes sofabord, til arkivmapperne på politiassistent Holms kontor.

»Vi overtog en del af udstillingen i Viborg, men jeg har også været meget på loppemarkeder og Den Blå Avis. Og så har vi fået meget fra en samler på Fyn. Det var fantastisk, for det er vigtigt at tingene er fra den periode, så det bliver autentisk,« siger Marte Holten Nesheim.

Udstillingen kan kun ses på en rundvisning, billetter på billetlugen.dk