Hitler-udstilling skaber debat

Adolf Hitler kan stadig fascinere, og mange tyskere har betalt for en billet til udstillingen om ham i Berlin. Men formidler udstillingen overhovedet, hvad der fik tyskerne til at blive nazister og Hitler-fans?

Nazi-ørn fra 30'erne er blandt effekterne på udstillingen om Hitler i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE PILICK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udstillingen »Hitler und die Deutschen« i Berlins Deutschen Historischen Museum har trukket mange tyskere ind for at forstå, hvad der skete mellem Adolf Hitler og det tyske folk, og hvem Adolf Hitler egentlig var. Udstillingen - som blev omtalt i Berlingske Tidende i går - viser eksempler på de hede lykønskninger og hyldestbreve, som Hitler modtog i mængder fra tyskere. Den 12-årige Elga Jarolimek skrev til Føreren, at hun lykønskede ham på fødselsdagen i håbet om, at han ville redde Tyskland. Udstillingens underliggende tema er, at Hitlers magt var baseret på det tyske folks tillid og støtte til ham.

Udstillingen har fået medier og anmeldere til endnu en gang at reflektere over, hvordan denne leder af et ekstremistisk parti dog kunne få store dele af den tyske befolkning til at slutte op bag sig. Udstillingen peger, ifølge Andreas Mix fra Berliner Zeitung, på, at Hitlers bevægelse var ung og dynamisk og brugte alle moderne kommunikationsformer for at nå et stort publikum. Men bliver vi klogere på, hvordan denne veltalende fanatiker kunne tryllebinde en stor del af folket? Det mener Andreas Mix ikke, for udstillingen formidler ikke, hvordan personen Hitler kunne tiltrække alle disse tyskere.

»Kujonagtig«

I Frankfurter Rundschau er Arno Widmann totalt negativ over for udstillingen. Han skriver, at den intet viser, at den ikke nævner navne og løber væk fra sit emne i stedet for at fokusere på det. Han spørger, hvorfor udstillingen kaldes »Hitler og tyskerne«, når udstillingens skabere overhovedet ikke forsøger at indkredse Hitlers personlighed. Han skriver endvidere, at de nok nærmere har brugt Hitler af den simple grund, at navnet sælger. Han slutter med at kalde udstillingen »kujonagtig«.

Heller ikke Andreas Kilb i Frankfurter Allgemeine Zeitung er spor tilfreds. Hitler bliver som krigsherre og kansler fuldkommen væk i en masse uvedkommende genstande, skriver han.

Men hvor populær var Hitler egentlig. Havde han hele Tysklands befolkning bag sig, som udstillingen postulerer. Historikeren Michael Wildt siger til Die Zeit, at det er ren spekulation, når udstillingens historikere påstår, at Hitler efter 1938 ville have fået over 90 procent af stemmerne i et frit valg. Men han indrømmer dog, at Hitler i perioden fra indlemmelsen af Østrig i 1938 til et stykke ind i krigen nød bred opbakning.

Det tyske nyhedsbureau TAZ beretter, at udstillingen er fyldt med besøgende, og at Hitler tilsyneladende ikke har mistet sin fascinationskraft. Bureauets udsendte beretter, at de tyske besøgende er tavse, mens de ser på udstillingens genstande og billeder.