Eurovision skæpper i Københavns hotelkasse

Der er pres på de københavnske hoteller i forbindelse med Eurovision Song Contest, og priserne på ledige senge har fået et gevaldigt ryk opad. Gæsterne bruger i stigende grad privat udlejning.

Når det regner på Eurovision-værterne - Lise Rønne, Nikolaj Koppel og Pilou Asbæk - så drypper det på de københavnske hoteller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Når København er vært for Eurovision Song Contest, forventer Wonderful Copenhagen at der i ugerne op til finalen 10. maj bliver pres på hoteller og private udlejere. Omkring 80.000 flere overnatninger end normalt i Københavnsområdet, lyder estimatet,

Selv om hovedparten af Eurovision-gæsterne er kommet til Danmark i løbet af den forgangne weekend, er der stadig værelser af få, men priserne er skruet i vejret, og det er en bevidst strategi, fortæller Tony Bak, vicepresident for service and quality for hotelkæden First Hotels.

»Selv om vi er ganske godt booket, har vi stadigvæk værelser til rådighed. Men det skyldes, at vi i år har valgt at holde en del af dem tilbage og sælge dyrt. Vi ved jo godt, at der kommer til at være tryk på,« siger Tony Bak. 

First Hotels har seks hoteller i København og råder over cirka 800 værelser.

»Nøjagtigt som flyselskaber opererer med flydende prissætning efter princippet »jo højere tryk, der er, jo højere er priserne også«, sælger vi de resterende værelser efter den til enhver tid gældende listepris,« siger Tony Bak.

En anden hotelkæde, Radisson Blu, har tre hoteller i København med knap 900 værelser i alt. 80 procent af dem er allerede solgt, men Roy Kappenberger, der er chef for de tre hoteller, mener ikke, at der er noget »hokus-pokus« over markedsføringen.

»Det er ganske enkelt et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Og så kan man strengt talt sige, at vi har taget ved lære af flyindustrien. Hvis du booker et flysæde i dag klokken tolv, kan prisen eksempelvis være en helt anden klokken femten, da der måske lige er røget et par billetter i mellemtiden,« siger han.

Når Eurovision-fans befolker byen fra nær og fjern, er det ikke kun hoteller, de kan indlogere sig på. Mange københavnere lejer nemlig deres private boliger ud til gæsterne. På sitet Airbnb.dk, der formidler udlejning af private hjem, er der for øjeblikket 6.500 aktive boliger i København.

»Hos Airbnb ser vi mere end en tredobling af bookinger i ugen omkring Eurovision set i forhold til resten af foråret,« siger Aja Guldhammer, der er nordisk country manager for Airbnb.

Også de private udlejere ser ud til at skrue prisen i vejret i Eurovision-ugen. Eksempelvis kan du indlogere dig på et privat værelse i indre København i to overnatninger for to personer i Eurovision-ugen fredag 9. maj til søndag 11. maj og betale 2.018 kroner – altså 1.009 kroner per overnatning, viser en søgning på Airbnb.dk. Kommer man tilsvarende dage ugen efter, altså fredag 16. maj til søndag 18. maj, vil man for selvsamme standardværelse for to personer med dobbeltseng nøjes med at slippe 1.022 kroner – altså 561 kroner per overnatning. .

DIS Congress Service står under musikkonkurrencen for en del af det praktiske, herunder hotelhåndtering, projektledelse, akkreditering af delegationer, presse, sponsorer og fans fra de 37 deltagende lande.

Firmaets administrerende direktør, Peder Andersen, har siden januar på eksempelvis hotelsøgemaskinen Hotels.com kunnet konstatere, at priserne på hotelværelser i Eurovision-ugen er steget voldsomt. Han er bekymret for, at den tilrejsende udenlandske presse – der forventes mellem 1.500-1.700 journalister og fotografer – får indtryk af, at den danske hovedstad har et for opskruet prisniveau.

»Vi har fået nogle fornuftige aftaler i hus til de mere end 14.000 overnatninger, vi har ansvaret for. Men der er vist ikke nogen tvivl om, at hotellerne spekulerer i at tjene penge på det her,« siger Peder Andersen.