»En flig af fordums knallertfræsende thrash metal-aggression«

Metallica er tilbage - bidt i røven af fortiden, mens Harry Potters-forhistorien deler anmelderne.

Metallica - still going heavy.  Fold sammen
Læs mere
Foto: A3637/_Jörg Carstensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De har spillet sammen i 35 år, skreget sig hæse over det meste af verden, og haft hits, modeller og et liv i overhalingsbanen, men de kan endnu. Navnet er Metallica, og bandet er nu ude med det første nye album i otte år, og modtagelsen vender vi straks tilbage til her i Kulturnyhederne, hvor vi også skal rundt om ugens film fra Harry Potters mor og nogle andre seje kvinder.

Men først: Rock'n'roll. »Hardwired… To Self-Destruct« er titlen på Metallicas nye album, og har den så været de otte års ventetid værd? Overvejende må svaret være ja, taget ud fra flertallet af anmeldelser. Her i avisen uddeles der fire stjerner for et habilt og driftssikkert album, der giver godt med kvantitet til gruppens mange fans, som får et dobbelt-album denne gang. Samtidig mestrer Metallica stadig bedre end nogen balancen mellem det bredt appellerende og det benhårde, og der er også numre »hvor man vitterlig mærker en flig af fordums knallertfræsende thrash metal-aggression,« skriver Mads Hendrick. Læs anmeldelsen her.

Politiken er til gengæld mere oppe at ringe. »Metallica har ladet sig bide i røven af sin egen fortid....  tyller en omgang ungdomseliksir, som var det opspædet saftevand, og laver deres bedste album i 25 år,« skriver Kim Skotte og uddeler fem store hjerter til albummet, hvor blandt andet den danske trommeslager prises: »Det danske tærskeværk Lars Ulrich får virkelig plads til at folde sin enorme kompetence ud og får orkaner til at ligne blide briser, når han (...) pisker op til storm med stikker og skind«. Læs anmeldelsen her: (kun for abonnenter)

I Ekstra Bladet er Thomas Treo naturligvis ikke så højt oppe at ringe, men giver dog albummet fire stjerner for »lyden af en lille flok veltilpasse familiefædre, der hygger sig mere end de hærger. På den fede måde.« Læs anmeldelsen her:

Internationalt er Metallica også blevet godt modtaget, og The Guardian giver fire ud af fem stjerner, og kalder det et triumferende comeback. Også fra både Rolling Stone Magazine og NME er der fire ud af fem stjerner, hvor sidstnævnte kalder Hetfield, Ulrich og de andre for både vitale og nytænkende, selv om de er oppe i 50erne.

Her kan du få video og det hele med med:

Om det nu er nytænkende at lancere fem film om et trolddomsunivers, der starter 70 år før Harry Potter-tiden og også er skrevet af J.K. Rowling, kan nok diskuteres, men at den første af dem har været ugens store biograf-premiere kan næppe. »Fantastiske skabninger og hvor man finder dem« fik til gengæld en lidt blandet modtagelse herhjemme. Her i avisen var der fem stjerner for en velsmurt handling og et overvældende fyrværkeri af effekter.

Til gengæld var der mindre rock'n'roll i det for Politikens Kim Skotte, der savner en ordentlig handling og simpelt hen har fået nok af Eddie Redmaynes pussenusse øjne, så ham må ligesom DRs Per Juul Carlsen ned på tre hjerter. Verden over er begejstringen dog større, og på Rotten Tomatoes, der samler anmeldelser verden over ender tomattallet på 77 - hvilket vil sige at 77 procent af de 149 læste anmeldelser er friske - kun 23 procent er rådne. Læs verdens modtagelse her:

Og se traileren her:

Og så har DR3 angiveligt fået sin største succes i denne uge med reportageserien »Prinsesserne fra Blokken« - om seks unge piger fra vestegnen med hang til silikonebryster, botox og falske øjenvipper. I en artikel her i avisen, fortæller DR selv, at programmet, der blev vist i mandags, er det mest streamede i hele DR-universet for tiden og uden egentlig reklamering væltede »Bedrag« af førstepladsen fra dag 1. Den efterfølgende debat har til gengæld været heftig - er det i virkeligheden bare en ny generation af »Stripperkongens piger« og »Familien fra Bryggen«, eller ægte public service?

Dan selv et indtryk her:

Og så lidt blandede nyheder: Den dansk-boende guitarist fra bandet »The National« Aaron Dessner er en af hovedmændene bag en ny festival på Refshaleøen til august, der skal være sådan lidt luksus-agtig for musikere og publikum. Et af hovednavnene bliver naturligt nok »The National«, og da både Claus Meyer og Mikkeler er medarrangør skal forplejningen nok også op over snask-niveau. Der satses på 10-15.000 besøgende.

Og Bob Dylan kommer ikke til Stockholm for at hente sin Nobelpris - overraskende nok skulle han liiiige noget andet den dag. Og nu vi er ved priser, så har Bruce Springsteen fået den amerikanske præsidents frihedsmedalje - sammen med blandt andre Robert de Niro og Ellen de Generes. Det skal nok understreges, at det er den afgående præsident Obama, der står bag de priser. Du kan læse historien her på Pitchfork.

Men lad os slutte med de store følelser. BT kan berette om popstjernen Justin Bieber, der ifølge overskriften brød sammen under en koncert i Frankfurt onsdag aften. Nede i teksten modereres det dog til, at »den 22-årige sanger blev så rørt, at han endte med at måtte stoppe op midt i titelsangen fra hans nye album 'Purpose' for at tørre sine øjne i sin t-shirt.«

Dramatisk? Se det selv her og god weekend.